Teherbeesés

Spermiumszám: mi számít kevésnek?

A spermiumok számát a spermaanalízis (ondóvizsgálat) nevű vizsgálattal tudják meghatározni.
2020. Június 05.
Mikor alacsony a spermiumszám? (Fotó: Getty Images)

Az orvos számos okból javasolhatja a spermaanalízist: például a meddőség lehetséges okai felderítésére kért vizsgálat lehet, a reproduktív szervek működése, vagy akár a műtéti sterilitási eljárás eredményessége miatt.

Mikor normális a spermiumszám?

Az átlagos spermiumszám 40-300 millió/milliliter az ondóban. Ez a szám tesztközpontonként eltérhet valamennyire, a fenti tartományt a Resolve nonprofit termékenységi társaság adatai alapján közölte a Medicalnewstoday.com. Az analízis során a mintát laboratóriumba küldik, ahol a becsült spermiumszám és egyéb tényezők szempontjából kiértékelik. Még az átlagos, illetve normál spermiumszámmal rendelkezők is tapasztalhatnak meddőséget, mert egyéb tényezők is hatással vannak arra, hogy a spermium meg tudja-e termékenyíteni a petesejtet.

Mikor alacsony a spermiumszám?

A Resolve szerint akkor beszélünk alacsony spermiumszámról, ha az a mintában 10 millió/milliliter alatt van. Bár az alacsony szám negatívan hat a termékenységre, mindez nem jelenti azt, hogy nem lehetséges a terhesség. Hiszen a petesejtet még egy, közvetlenül a petesejtbe fecskendezett hímivarsejt is megtermékenyítheti.

Ha a spermiumok száma 20-40 millió/milliliter közötti az ondóban, akkor az átlagnál alacsonyabb számról beszélünk. Ilyen esetben más vizsgálatokat is kérhet az orvos, az ondó minőségének meghatározására. Ha a spermiumok száma alacsony, de alakjuk, méretük, mozgási sebességük is jó, az orvos a normál kategóriába sorolhatja.

Mikor magas a spermiumszám?

A Resolve szerint a magas spermiumszám több mint 300 millió/milliliterre vonatkozik a mintában. A kutatók azonban nem találtak pozitív összefüggést a 40 millió/milliliter feletti spermiumszám és a termékenység között.

Milyen egyéb tényezőket vizsgálnak még?

Elfolyósodás

Ez az ondó azon tulajdonságára vonatkozik, hogy mennyi idő alatt képes a szelés állagról folyékony halmazállapotra váltani. Ha nem képes 15-20 perc alatt elfolyósodni, akkor a hímivarsejtek nem képesek megfelelően eljutni a petesejtig.

Morfológia

Hogy milyen alakúak és méretűek a spermiumok, az is befolyásolhatja a termékenységet. A morfológia azt vizsgálja, hogy a teljes mintában mekkora arányban vannak normál alakú és méretű hímivarsejtek – hiszen ebből minél kevesebb van, annál nagyobb a meddőség valószínűsége.

Motilitás és sebesség

Ezek mutatják azt, hogy a spermiumok milyen hatékonyan tudnak úszni, és mennyire gyorsan képesek haladni a petesejt felé.

pH-érték

Ezzel határozzák meg, mennyire savas vagy lúgos a sperma. Az átlagos pH 7,2-7,8 közötti, az ennél magasabb érték valamilyen fertőzésre utal. Az alacsonyabb érték pedig azt jelzi, hogy a minta szennyezett, vagy hogy valamilyen akadály van a reproduktív rendszerben.

Teljes spermamennyiség

Ez a teljes ondómennyiség, amelyet a férfi magömléskor ürít. Ez általában 2-5 ml. Ha ennél kevesebb a minta, az orvos kérheti a prosztata, illetve az ondóhólyag vizsgálatát. Ha a mennyiség túl magas, a hímivarsejtek koncentrációja túl híg lehet.

Hogy lehet javítani a spermiumok számát?

Egy 2012-es kutatás szerint annak, hogy mennyi a hímivarsejtek száma, két tényezője van: a spermatermelő sejtek (Sertoli-sejtek) száma, illetve az utolsó ejakuláció óta eltelt idő száma. Minél hosszabb az utolsó magömlés óta eltelt idő száma, valószínűleg annál nagyobb a spermiumok száma a mintában.

Van néhány életmódbeli tényező, amelyek segíthetnek abban, hogy magasabb legyen a hímivarsejtek száma.

  • Kevesebb alkohol: az alkohol csökkentheti a tesztoszterontermelést, ami hatással van a spermiumok számának csökkenésére is.
  • Dohányzás: a dohányzó férfiaknak általában alacsonyabb a spermiumszámuk, mint nem dohányzó társaiknak.
  • Egészséges testalkat: a szervezet zsírsejtjei egy aromatáz nevű enzimet szabadítanak fel, amely a tesztoszteront ösztrogénre bontja. Ez csökkentheti a tesztoszteron és a spermiumok számát.
  • A herék túlhevülésének elkerülése: bár a témával kapcsolatos kutatások vegyes eredményekkel zárultak, a termékenység javítása érdekében érdemes elkerülni a pezsgőfürdőt, a szaunázást és a laptop ölbeli használatát.
  • Stresszcsökkentés: egy 2018-as kutatás szerint a stressz megváltoztathatja a hímivarsejtek alakját, így befolyásolhatja a termékenységet.

Ezeken túl az orvos felírhat gyógyszeres, hormonos kezelést, amennyiben indokolt, illetve szervi problémák esetén műtéti beavatkozást is javasolhat. Ezek mind az egyéni problémától függenek, és a kezelőorvossal szükséges egyeztetni.

(VIA)