Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ronthatja a férfiak termékenységét az ibuprofen

Szerző: Babaszoba.hu

2018. január 14. | Frissítve: 2019. február 8.

Forrás: babaszoba.hu

Nem tesz jót a férfiak termékenységének az ibuprofen tartalmú fájdalom- és lázcsillapítók hosszú távú szedése - derült ki egy dán és francia tanulmányból.

A kutatók 31 férfi sportolót vizsgáltak. A kutatásban résztvevők fele 2 hétig 600 mg ibuprofent kapott naponta kétszer, a többi résztvevő placebo tablettát. (Az Egyesült Államokban az ajánlott maximális adag 800 mg naponta négyszer.) Megmérték a kutatás előtt és utána is a férfiak hormonszintjét. Azoknál, akik ibuprofent szedtek, nagyobb valószínűséggel alakult ki valamilyen hereprobléma, közte hipogonadizmus (csökkent tesztoszteronszintű állapot). Ez a hereprobléma általában idősebb korban jelentkezik, de fiatalabbaknál erősen rontja az apává válás esélyét.
A tudósok úgy gondolják, az ibuprofen az agyalapi mirigyre kifejtett hatása felelős a termékenységre gyakorolt mellékhatásért. Az agyalapi mirigy többek között szabályozza a here működését is, s a herében található Leydig-sejtek termelik a tesztoszteron hormont, ami pedig befolyásolja a spermiumtermelést. 
Ronthatja a férfiak termékenységét az ibuprofen
Az eredmények kapcsán több szakember is nyilatkozott. Allan Pacey, a Sheffield Egyetem professzora arra figyelmezteti az ibuprofen tatalmú gyógyszereket szedőket, hogy amennyiben 3 napnál tovább kell szedniük a készítményt, konzultáljanak  orvosukkal - írja a WebMD
Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék