Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Rájöttek, hogy lehet kitolni a nők termékenységének határát

Szerző: Babaszoba.hu

2019. szeptember 11.

Forrás: babaszoba.hu

Mi lenne, ha a nők megállíthatnák egy kicsit a biológiai órájukat, és kitolhatnák a termékenység időszakát?

Lehet szüneteltetni a női biológiai órát?
Az első peteérés az első menstruációs ciklus során történik, és ahogy egyre idősebb lesz a nő, úgy romlik a petesejtek minősége is. Lehetséges lenne valahogy késleltetni a petesejtek öregedését, minőségük romlását?
A Jeruzsálemi Héber Egyetem Genetikai Tanszékének kutatói most felfedeztek egy kapcsolót, ami pontosan ezt teszi - a férgeknél. Ez a tudományos áttörés remélhetőleg segíthet a nőknek meghosszabbítani a termékenységi ablakot, és fenntartani a petesejtek magas minőségét a harmincas és negyvenes éveikben is.
Dr. Yonatan Tzur és munkatársa, Dr. Hanna Achache, a Harvard Orvostudományi Iskola tudósaival együtt kísérleteztek a petesejtek érlelésével fonálférgekben, eredményeiket pedig a témában közzétették a Genetics tudományos folyóiratban. Miért éppen a férgek? Bár egy apró élőlény, a Caenorhabditis elegans féreg hihetetlenül hasznos volt abban, hogy segítse a tudósokat az emberi genetika megértésében: ezek a férgek ugyanannyi génnel rendelkeznek, mint az emberek (20 ezer), petéjük pedig egy nap alatt érik meg.
Dr. Tzur és csapata figyelemmel kísérték a fonálférgek 20 ezer génjének mindegyikének változásait a petesejtek képződése során, és képesek meghatározni egy gént (ogr-2), amely szabályozza a petesejt érési ritmusát. Emellett megvizsgálták a MAP kinázt (MAPK) is, azt a biokémiai kapcsolót, ami ki-be kapcsolja a petesejtek fejlődését. Amikor eltávolították az ogr-2 gént a CRISPR génszerkesztő technológiával, a MAPK túlsúlyba került, és a férgek petesejtjei nagyon gyorsan öregedésnek indultak. - A génszerkesztett férgek kevésbé termékennyé váltak, és a petesejtjeik jobban hasonlítottak az idősebb férgekéhez - mondta el Dr. Tzur.
Ezek a megállapítások azért is fontosak, mivel az öregedő petesejtek a fő okai a születési rendellenességeknek, a vetéléseknek és a meddőségnek. Az IVF lehetővé teszi, hogy a legjobb petesejteket válasszák ki az orvosok, a 35 évesnél idősebb nőknek egyre kevesebb esélye van arra, hogy saját petesejtjeikkel legyen egészséges magzatuk, a 42 évesnél idősebb nőknél pedig még jobban csökken ennek az esélye.
Dr. Tzur két lehetséges alkalmazását látja a felfedezésüknek az emberek számára: az egyik az, hogy a lányoknál az élelmiszer adalékanyagok segítségével óvatosan növeljék az ogr-2 ekvivalenst, így tartva magasabb minőségi szinten a petesejteket, amíg készen nem állnak a teherbe esésre. Egy másik lehetőség a MAPK elnyomását az IVF procedúra során, amely elősegítené, hogy az idősebb hölgyek is egészséges csecsemőt szüljenek a saját petesejtjeik megtermékenyítését követően.
(VIA)
Kapcsolódó írások:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék