Teherbeesés

PMS, azaz nehéz napok a menzesz előtt – Mit lehet tenni ellene?

A PMS - azaz a premenstruációs szindróma- számtalan nő életét keseríti meg, hiszen igen kellemetlen tünetekkel jár, nem beszélve az akkor fellépő hangulatingadozásokról.
2017. Július 25.

PMS, azaz nehéz napok a menzesz előtt – Mit lehet tenni ellene?

Az állapot pontos kialakulásának oka egyelőre nem ismert, ám az biztos, hogy bizonyos hormonzavarok elősegítik a fellépését és súlyosbítják a panaszokat. Hogy milyen endokrin problémák is okozhatják a PMS-t, arról dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa beszélt.

PMS, azok a pokoli napok

A premenstruációs szindróma a nők igen nagy százalékát érinti, függetlenül attól, hogy a ciklusa normál-e vagy sem (bár legtöbbször cikluszavarok esetén fordul elő). Az esetek többségében elviselhető panaszokról számolnak be az érintettek, ám előfordulhat a probléma súlyosabb fellépése is, ami akár átmeneti munkaképtelenséget okoz, és igencsak rontja a benne szenvedő életminőségét. Számos különböző tünete lehet, hiszen a fejfájáson, a fokozott verejtékezésen, ingerlékenységen, mellfeszülésen és hasi görcsökön kívül megjelenhetnek a bőrön aknék, a haj zsírosabbá válhat, ráadásul emésztési zavarok, szédülés és álmatlanság is jelentkezhet. A panaszok a havi vérzés közeledtével jelentkeznek (általában az azt megelőző héten), majd a menstruációval a tünetek csökkennek, majd megszűnnek.

Hogy pontosan miért is alakul ki a PMS, egyelőre nem tudni, ám a túlzott stressz, az egészségtelen életmód, a depresszió, mind komoly befolyással vannak, akárcsak a hormonok játéka.

Már megint a hormonok

A testünkben zajló folyamatokban igen nagy szerepet játszanak a hormonok, így a különböző problémák fellépése is gyakran köthető azok zavaraihoz. Menstruáció előtt az ösztrogén és a progeszteron értéke is magas, (de jellemzően a progeszteron értékek emelkedettek)- általában ez okozza a panaszok egy részét (puffadás, teltségérzés, lassú emésztés, testsúlygyarapodás, vízvisszatartás, hányinger). Ám, ha valamilyen betegség is fennáll, akkor a panaszok sokkal súlyosabbak és elviselhetetlenebbek lehetnek.

A PMS okozta tüneteket ugyanis jelentősen rontja, ha az illetőnél ösztrogéndominancia áll fenn, melyet okozhat a túl magas ösztrogénszint, de progeszteronhiány is. Ezen kívül súlyosbíthatja a panaszokat pajzsmirigy alulműködés, magas prolaktin szint, PCOS/IR, mellékvesekéreg betegségei, melyek befolyásolják mind az illető hangulatát, mind a menstruációs ciklusát. Éppen ezért – bár nem törvényszerű -, a PMS főleg azoknál jelentkezik rosszabb formában, akik menstruációs zavarral, illetve anovulációval küzdenek – mondja dr. Lőrincz Ildikó , aki hozzátette, hogy a probléma gyakran lelki eredetű is lehet.

Mit lehet tenni ellene?

Első körben vérvétellel meg kell állapítani, hogy áll-e valamilyen hormonzavar a PMS hátterében, hiszen ha megvan a kiváltó ok, akkor annak kezelése megszüntetheti, de legalább csökkenti a tüneteket. A terápia általában gyógyszeres kezelést jelent, melyet érdemes diétával is kiegészíteni. Az ösztrogén dominanciát például okozhatja a magas fitoösztrogénekben gazdag étrend (pl. szója), ezért azokat érdemes kerülni. Ezen kívül a túlzott cukor és finomított szénhidrát fogyasztása is rontja a PMS-t, mivel ezek megnövelik a PCOS/IR kialakulásának esélyét és súlyosbodását, így érdemes előnyben részesíteni a teljes kiőrlésű pékáruk fogyasztását és cukor helyett természetes édesítőszerrel édesíteni.

Ezen kívül sokat segíthet azt AVIVA torna, bizonyos gyógynövények (pl. barátcserje), valamint a lelki harmónia.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Nőgyógyászati Központ