Teherbeesés

Nem tudsz fogyni? Ez a két betegség is okozhatja

A túlsúly elsősorban életmód hibáink miatt alakul ki: túl sok energia-, szénhidrát- és zsírbevitel; túl kevés testmozgás - egyenes út az elhízáshoz! Azonban van olyan eset, amikor hormonális probléma áll a túlsúly hátterében.
2018. Október 01.
Nem tudsz fogyni? Ez a két betegség is okozhatja

A PCOS, illetve az IR gyakran összefüggésben áll a cukoranyagcsere zavarával, ezért javasolt kivizsgáltatni az okokat. Dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistáját kérdeztük.

A lakosság több mint fele túlsúly problémákkal küzd – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal kutatásából, amelyben a 15 év feletti magyarok egészségi állapotát vizsgálták, figyelembe véve a BMI – testtömeg indexüket. A megkérdezettek 55 százaléka elhízott és súlyosan elhízott. Ez azt jelenti, hogy elhízásnál (BMI 30 kg/m2 feletti) a túlzott zsírraktározás már olyan mértékű, hogy károsodik az egészség, számos egészségi problémához, betegséghez vezet.

Jelenleg 2,6 milliárd ember túlsúlyos a világon, és az elhízás globális járványként terjed: 2012-ben a népesség 11százalékát, 2016-ban már 13 százalékát érintette – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) kiadványában.

Az inzulin az oka!

A hírrel kapcsolatban megkérdeztük dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistáját, aki elmondta: az inzulin az egyetlen olyan hormon, amely a zsírtartalékok felépítését végzi, és hozzájárul ahhoz, hogy a zsír a raktárakban is maradjon. Ez az oka annak, hogy túl sok inzulin hatására egyre több és több zsírréteg halmozódik fel (ennek ellenkezője is igaz: inzulin hiányában testsúlycsökkenés tapasztalható, pl. az 1-es típusú cukorbetegek esetében).

Inzulinrezisztencia (IR) esetén a sejtek rezisztenssé, azaz ellenállóvá válnak az inzulinnal szemben, erre a szervezet úgy érzékeli, több ilyen hormonra van szüksége, így a hasnyálmirigy a kelleténél többet bocsát ki.

Megnyugtató! IR esetén is lehetséges a fogyás!

Mondja a Budai Endokrinközpont orvosa, ehhez azonban komoly erőfeszítéseket kell tenni! – teszi hozzá dr. Koppány Viktória. Elengedhetetlen az inzulin normál tartományba való visszaszorítása, amelyet elsősorban életmód terápiával (személyre szabott diéta és megfelelő mozgás) érik el, illetve szükség lehet gyógyszeres kezelésre.

A szakorvossal együttműködik a dietetikus és a mozgásterapeuta a személyre szabott életmódprogram megvalósításában. Hangsúlyoznunk kell, hogy a beteg hozzáállása még fontosabb, ugyanis ha nem tartja be az előírt diétát, nem figyel a testmozgásra, akkor nem érhető el javulás, sőt, inkább romolhat az állapot. Amennyiben mégsem vezetnek eredményre a fenti javaslatok (illetve ha túl nagy mértékű a zavar), akkor a gyógyszeres kezelés indokolt, ennek hatására normalizálható az inzulinszint.

Azért nagyon fontos megfelelően, szakemberek (endokrinológus, diabetológus, dietetikus, mozgásterapeuta, stb.) bevonásával kezelni a túlsúlyt, valamint az elhízást, mert ezáltal elkerülhető az olyan szövődmény, mint például a 2-es típusú cukorbetegség, ráadásul a beteg közérzete és önbizalma is jelentősen javul.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Budai Endokrinközpont