Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem jártak jól, akik felvették a CSOK-ot

Szerző: Babaszoba.hu

2019. augusztus 19.

Forrás: 24.hu

A családi otthonteremtési kedvezményt a családosoknak találták ki, mégsem jártak jól vele.

Nagyon megdrágultak a lakások, családi házak az elmúlt pár évben, ami egybeesett az Orbán-kormány által bevezetett családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK). Az énpénzem.hu megnézte, vajon jól jártak-e azok, akik felvették a CSOK-ot, fedezte-e az akár 10 milliós támogatás az ingatlanok áremelkedését.
Nem jártak jól, akik felvették a CSOK-ot
2015 közepén vezették be a CSOK-ot, de már az intézkedés bejelentése után elkezdtek emelkedni az ingatlanárak. 2015 tavaszán egy budapesti 40-45 négyzetméteres lakás ára 7 és 27 millió forint között mozgott. A leggyakoribb vételár 13 millió forint volt. Egy nagyobb, 100-110 négyzetméteres családi ház Sopronban 22 millió forintba került, ugyanez Debrecen mellett, Ebesen 12,5 millió forintba.
Jelenleg Budapesten 20 millió forinttól indulnak a kislakások, de a belső kerületekben a 60 millió forintos ár sem ritka. A fent említett soproni családiház-példa mára 40 millióba kerül, az ebesi ház pedig 33 millió forintba.
Az ezen időszak alatt végbement lakás-adásvételeknek csupán az egyötödénél használtak CSOK-ot. Vagyis, akik a jócskán megdrágult lakásokat vették meg, azok zöme az állami pénzzel sem számolhattott. A lakásépítő vállalkozások jártak igazán jól, és azok, akik 2015 előtt vettek ingatlant, és az azóta jóval magasabb áron adtak túl rajta.
Idén júliustól léptek hatályba a családvédelmi akcióterv egyes intézkedései. Az eddig adatok szerint a lanyhuló áremelkedésnek ezek az intézkedések még egy lendületet adhatnak.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék