Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem a továbbtanulás miatt vállalnak később gyereket

Szerző: Babaszoba.hu

2017. január 26. | Frissítve: 2018. október 27.

Forrás: Medipress

Számos kutatás szólt arról, hogy az utóbbi évtizedekben azért tolódik egyre későbbre a nők szülési hajlandóság, mert egyre többen tanulnak tovább és igyekeznek minél több képesítést megszerezni, mielőtt családot alapítanának.

Nem a továbbtanulás miatt vállalnak később gyereket

Az Oxford Egyetem szakemberei azonban a hollandiai Groningen és Wageningen Egyetem munkatársaival karöltve új világításba helyezték a kérdést, és úgy vélik, az oktatásnál jóval nagyobb szerepe van a családi háttérnek abban, hogy valaki mikor szüli az első gyermekét.
A huszadik század végére Európa szerte és az Egyesült Államokban is négy évvel későbbre tolódott az első gyerekek világra jövetele a század első feléhez képest, miközben a nők oktatásban betöltött szerepe is hasonló mértékben nőtt. A tudósok kiszámolták, hogy minden egyes, az oktatásban eltöltött év hat hónappal tolja ki a családalapítás idejét, ugyanakkor arra is fény derült, hogy a gyerekvállalást elsősorban nem a tanulás ideje, hanem a családi háttér befolyásolja.
A tanulmány példaként mutatja be, hogy a második világháborút az USÁ-ban közvetlenül követő ún. baby-boom korszak (az ötvenes évek végéig tartott, hazánkban kb. ekkor zajlott az ún. Ratkó-korszak, 1956-ig) szülei mind fiatalok voltak, ugyanakkor már magasabban iskolázottak is, mint a második előtti apák és anyák. A szülés későbbre tolódásra inkább a hatvanas évektől egyre inkább elérhető fogamzásgátlási módszerekhez köthető, semmint az iskolázottsághoz.
Hazánkban 1990 után gyorsult fel az anyaság későbbre tolódásra: a rendszerváltás körül az anyák első gyermek vállalásakor átlagosan 23 évesek voltak, míg manapság már közelíti a 30-at.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék