Teherbeesés

Nehezítheti a teherbe esést a túl sok testmozgás?

Az egészséges és aktív életmód fontos a termékenység szempontjából. De túlzásba is lehet vinni az edzést, és a túl sok testmozgás nehezítheti a teherbe esést.
2020. November 01.
Nehezítheti a teherbe esést a túl sok testmozgás? (Fotó: Getty Images)

Természetesen nem kell abbahagyni a testmozgást, amennyiben jól esik, ha valaki szeretne teherbe esni. De mindenekelőtt érdemes beszélni az orvossal arról, mire érdemes figyelni, ő mit javasol.

A következőket is érdemes szem előtt tartani az edzési rutin során, hogy a termékenységre ne legyen negatív hatással a testmozgás.

Figyelj oda a vérszegénységre

A vér alapvető anyag a terhesség során is. Az izmokat a vér táplálja, és a túl intenzív, túl erőteljes edzési rutin kimerültséget okozhat, kimerítheti a szervezetet. Ez pedig a petesejtek egészségi állapotára is hatással lehet.

A vérszegénység tünetei többek között lehetnek: fejfájás, szédülés, gyengeség, légszomj, szapora pulzus, hideg végtagok. Ha aggódsz, hogy esetleg vérszegénységed lehet, mindenképpen beszélj az orvosoddal.

Korlátozd az edzéseket legfeljebb egy órásra

Az edzéseknek fel kell töltenie, nem kimerültnek kell érezned magad utánuk. A túlzásba vitt edzés aktiválhatja a stressz hormonokat, amely felboríthatja a nemi hormonok egyensúlyát is, ez pedig megnehezítheti a teherbe esést. Ezért tartalékolj egy kis energiát, és ne addig tartson az edzés, amíg teljesen kimerülsz.

Egészséges testsúly

A túlsúly negatívan hatással lehet a hormonális egyensúlyra és az ovulációra. Ilyen esetben egészséges táplálkozással és rendszeres testmozgással növelhető a teherbe esés esélye.  A túl alacsony testsúly és a nem elegendő zsírsejt akadályozhatja a szervezet ösztrogéntermelését. Ez a hormon elengedhetetlen az ovulációhoz.

Mérsékelt mozgástípusok

A nehéz súlyokkal történő edzés hatással lehet az endokrin rendszerre, és az egészséges menstruációs ciklusért felelős hormonokra. Érdemes az edzéseket mérsékelt szinten tartani, különösen a magas intenzitású edzéstípusok esetén.

Fuss mértékkel

A termékenységi orvosok többsége alacsony intenzitású kardiovaszkuláris testmozgást javasol, mint például egy elliptikus gép. De a futás is nagyszerű módja, hogy formában maradj, és felkészítsd a szervezeted a terhességre. Ha az orvosod is engedi, nincs okod rá, hogy abbahagyd a futást. Ha egy ideje próbálsz teherbe esni, vagy szabálytalan a menstruációs ciklusod, lehetséges, hogy az orvos javasolja, hogy csökkentsd a futás mennyiségét, intenzitását. Abban az esetben pedig, ha nagyon fáradtnak érzed magad futás közben, jó alternatíva lehet, ha inkább sétálsz helyette.

Forrás: mother.ly