Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ne vidd túlzásba a mozgást, ha babát szeretnél!

Szerző: Babaszoba.hu

2019. február 9.

Forrás: babaszoba.hu

Mindenki szeretne csinos, egészséges és erős lenni, a rendszeres sportolásnak pedig számtalan előnye van. Ugyanakkor a túlzásba vitt edzések, a túl alacsony testzsírszázalék káros is lehet: befolyásolhatja például a fogantatás esélyeit.

A túlságosan alacsony testzsírszázalék - vagyis, ha valaki nagyon vékony vagy éppen nagyon sportos az alkata - negatívan hathat a petefészkek működésére, akár a peteérés teljes elmaradását is okozhatja. Ez pedig azt jelenti, hogy valaki még akkor sem lesz képes teherbe esni, ha nagyon szeretne.
"Az úgynevezett relatív energiadeficit (RED) azt jelenti, hogy a szervezet nem jut elég energiához és mikrotápanyagokhoz, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a működését, illetve a testmozgás során felemésztett energiát biztosítani tudja" - magyarázza dr. Nicky Keay endokrinológus. "Ezzel energiatakarékos módba léphet, ami azt jelenti, hogy bizonyos funkciókat egyszerűen kikapcsol, akárcsak egy lemerülőben lévő okostelefon. A hölgyek esetében ilyen funkció a menstruáció, illetve a peteérés."
A túl sok sport miatt nem esel teherbe?
"Ha valaki nagyon sokat sportol, mellette esetleg még kalóriából sem fogyaszt eleget, hogy a testzsírszázalékát minél jobban csökkentse, a szervezet ezt olyan stresszhelyzetnek fogja fel, amikor nem igazán praktikus a szaporodás" - teszi hozzá dr. Meggie Smith, a hormonális rendszerrel és meddőséggel foglalkozó szakorvos. "Nem termelődik elegendő luteinizáló hormon, vagyis nincs, ami 'beindítsa' a peteérést, emellett pedig az ösztrogén és a progeszteron szintje is csökkenthet."
A relatív energiadeficitnek és a túl alacsony testzsírszázaléknak egyéb káros hatásai is vannak, többek között lassíthatja az anyagcserét, gyengíti az immunrendszert, fáradékonyabbá tesz, sőt még a bélflórára is negatív hatással van.
"Tapasztalatom szerint ez a probléma a huszonéves nőket érintheti a leginkább, hiszen számukra gyakran még nagyon messzinek tűnhet a gyermekvállalás, nem foglalkoznak ezzel, viszont szeretnének minél jobban kinézni" - mondja Laura Clark dietetikus. "Hetente hatszor, hétszer edzenek, időnként naponta kétszer, és az intenzív testmozgás mellett nem visznek be elég energiát."
A szakemberek szerint a túlzásba vitt edzés és a túl kevés energia közül az utóbbi a veszélyesebb: kutatások szerint már az is megzavarhatja a menstruációs ciklust, ha valaki egy hónapon keresztül jelentősen korlátozza az elfogyasztott kalóriák mennyiségét.
Mivel mindenki szervezete egy kicsit máshogy működik, nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy mikor jutunk el odáig, hogy a rendszeres menstruáció ritkábbá válik, esetleg teljesen le is áll. Rose Frisch  biológus szerint a testsúly (illetve a testsúlyból és a testmagasságból számított BMI) önmagában kevés annak megállapítására, hogy valaki még az "egészséges" tartományban van-e, fontos, hogy ténylegesen a testzsírszázalékot vizsgáljuk. Frisch szerint a nőknek legalább 17% testzsírra van szüksége ahhoz, hogy teherbe tudjanak esni; egy másik kutatás szerint a 20 és 40 év közötti nők esetében az egészséges tartomány 15 és 31 százalék között van.
(via)
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék