Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mitől lesznek egészségesebbek a hímivarsejtek?

Szerző: Babaszoba.hu

2018. április 30.

Forrás: babaszoba.hu

Az egészséges spermiumok elengedhetetlenek a férfi termékenységéhez. Szerencsére van néhány élelmiszer és nyomelem, amely hozzájárul a hímivarsejtek egészségéhez.

De milyen tényezők jelzik az ivarsejtek egészségét?

  • A spermiumok koncentrációja: a spermiumok koncentrációja egy adott egységű mintában az egyik fontos fokjelző
  • Az ivarsejtek alakja: a spermiumok mérete és formája szintén árulkodik egészségi állapotukról
  • A spermiumok mozgékonysága: a hímivarsejteknek képesnek kell lenniük arra, hogy elússzanak a petesejtig és megtermékenyítsék azt
  • Az ivarsejtek mennyisége: ugyan egy spermium is elég ahhoz, hogy megtermékenyítse a petesejtet, azonban a hüvelyen keresztül, a méhnyakon át a méhbe csak egy töredékük kerül, így fontos a megfelelő mennyiségük is

Milyen ételek segíthetnek?

Cink. A cink szerepet játszik abban, hogy minél jobb minőségűek legyenek a spermiumok, és megfelelő legyen a számuk is. Azoknak a férfiaknak, akik nem termékenyek, általában alacsonyabb a cinkszintjük. A legjobb cinkforrások: kagyló, vörös húsok, baromfihús, rák, homár, gabonafélék, diófélék, bab, tejtermékek.
Folsav. A folsav valójában egy B-vitaminféle, amely szintén hozzájárul a spermiumok egészségéhez. Ha alacsonyabb a szintje, az összefügghet a génhibás spermiumokkal, illetve a mennyiségükre is hatással van. A legjobb folsav-források: zöld leveles zöldségek (pl. spenót, római saláta, kelbimbó, spárga), gyümölcsök (különösen a narancs), diófélék, bab, borsó, teljes kiőrlésű gabonák, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek, tészták.
B12-vitamin. A B12 nagyon fontos vitamin, a spermiumok teljes egészségi állapotára nézve, ugyanis növeli a mozgékonyságukat, mennyiségüket, javítja a minőségüket, és ennek a vitaminnak köszönhetően kisebb az esély a károsodásukra. A legjobb B12-források: hal, tenger gyümölcsei, kagyló, baromfihús, máj, tejtermékek, tojás, élesztő, teljes kiőrlésű gabonafélék.
C-vitamin. A C-vitamin olyan antioxidáns, melynek fontos szerepe van a férfi termékenységében. A magasabb C-vitamin bevitel növelheti a spermiumok mozgékonyságát, számát, és kisebb lesz az esély a károsodásukra. A legjobb C-vitamin-források: citrusfélék, paprika, kiwi, eper, sárgadinnye, paradicsom, brokkoli, kelbimbó, káposzta, burgonya, tejtermékek.
D-vitamin. A D-vitamin hozzájárul a tesztoszteron termelődéséhez, és javítja a spermiumok mozgékonyságát. Azonban egy kutatás szerint a D-vitamin alacsony szintje nincs különösebb hatással a spermiumok egészségére, így még vita tárgya, hogy valójában mennyire van rá szükség a férfitermékenységet illetően. A legjobb D-vitamin-források: olajos halak (pl. lazac, tonhal, makréla), marhamáj, tojássárgája, sajt, tej, joghurt, gomba.
E-vitamin. Akárcsak az egyéb antioxidánsok, az E-vitamin is hozzájárul a spermiumok minőségének javításához, védi a hímivarsejteket a károsodástól. A legjobb E-vitamin-források: növényi olajok -8pl. kukorica, napraforgó, szója), diófélék és olajos magvak, zöld zöldségek, margarinok.
Q10-koenzim. A Q10 is egy antioxidáns, amely minden élő sejt működéséhez szükséges, így a spermiumok egészségéhez is. A legjobb Q10-források: vörös húsok, baromfihús, halak (pl. hering és pisztráng), növényi olajok (pl. szója, repce), diófélék és olajos magvak (különösen pisztácia, mogyoró, napraforgómag).
D-aszparaginsav. A D-aszparaginsav egy aminosav, amely a férfi nemi hormonok, például a tesztoszteron szabályozásában játszik szerepet, emellett a spermiumok koncentrációját, minőségét is javítja. A legjobb D-aszparaginsav-források: vörös húsok, baromfihús, tejtermékek, tojás, zab, rizs, teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök.
Omega-3 zsírsav. Az Omega-3 számos módon befolyással van egészségünkre, többek között a spermiumok számára, minőségére és mozgékonyságára is hatással van. A legjobb Omega-3 források: halak (különösen makréla, lazac, tonhal, hering, szardínia), tenger gyümölcsei, diófélék, olajos magvak, chia mag, lenmag, növényi olajok (pl. szója, repce), tojás, joghurt.
L-arginin. Az L-arginin egy aminosav, amely a szervezetben nitrogén-oxiddá alakul, és ezzel segítheti a spermafunkciókat. Egy nyulakon végzett kísérletben arra jutottak, hogy használata növeli a spermaszámot, azonban egy másik kísérlet szerint a spermiumok mozgékonyságára negatívan hat, ezért nem árt egyeztetni a kezelőorvossal az L-arginin étrendkiegészítőként történő bevitelét. A legjobb L-arginin források: vörös húsok, baromfihús, diófélék, olajos magvak (különösen tökmag, földimogyoró), bab, lencse, tejtermékek.
Görögszéna. Egyes kísérletek alapján a görögszéna növelheti a tesztoszteron szintjét, amely összefüggésben van a spermiumok számával és egészségével is. Egy másik tanulmány alapján azonban nem növeli a tesztoszteron termelődését, csupán segít szinten tartani a hormont.
Ginzeng. A ginzeng számos módon hatással lehet a spermiumok egészségére, beleértve a számukat és a mozgékonyságukat. Azonban nem árt egyeztetni a kezelőorvossal a ginzeng tartalmú étrendkiegészítők szedése előtt, ugyanis a vérnyomásra és a potenciára is hatással lehet.
Csökkentett alkohol- és szójabevitel. A túlzott alkoholfogyasztás negatív hatással lehet a spermiumok számára és egészségére, ezért fontos a mértékletesség. A magas szójabevitel szintén csökkentheti a spermiumok számát, ezért a szója alapú élelmiszerek fogyasztását is érdemes korlátozni.
(VIA)
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék