Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mitől fájdalmas a menstruáció? (X)

Szerző: Babaszoba.hu

2019. szeptember 10.

Forrás: babaszoba.hu

Havonta érlelünk meg testünkben egy petesejtet. Az esetek többségében azonban a petesejt nem termékenyül meg, így a "bölcsőre," a méh belsejét borító puha, vastag nyálkahártyára sincs szükség. A nyálkahártya a menstruáció alatt távozik.

Mi okozza a fájdalmat, a görcsöket?

A test egy prosztaglandinnevű hormont bocsát ki - mely a méhet összehúzódásra készteti. Ismerős? Ezt az anyagot használják akkor is, ha szülést akarnak indítani. Az üsszehúzódások elég erősek ahhoz, hogy leválasszák a nyálkahártyát, és a hüvely felé tolják ki.  
Nem vagyunk egyformák. Abban sem, hogyan éljük meg a havi ciklusunkat, mennyi prosztaglandint termel a testünk, milyen intenzívek ezek az összehúzódások, mennyire erős a vérzés. Vannak köztünk olyanok, akik ?újrahasznosítják? a nyálkahártyát, vagy egy részét, náluk a vérzés nem erős, mert a nyálkahártya egy része felszívódik. Hogyha sok a prosztaglandin, a reakció is heves - és a görcsök fájdalmasak.

Milyen ez a fájdalom?

Mindenkinél más. Sugározhat a lábakba, javulhat, ha összegörnyedünk, enyhülhet melegtől, rosszabb lehet a legkisebb mozgástól is, és a mértéke is változó. Különböző a fájdalomtűrő képességünk is. A történet mögött ott van a szokás is - ez egy ?női baj?, amiről nem beszélünk. Akkor sem, ha a fájdalom a kutatások szerint néha egyenértékű egy szívrohamnál tapasztalt intenzitással.
A fájdalom kezelésére talán a titkolt, elhallgatott volta miatt született annyi házi praktika és népi gyógymód. Még a közelmúltban sem tekintették a menstruációs fájdalmat orvost igénylő problémának. Pedig az extrém fájdalom mögött néha szervi probléma is állhat.
Fontos, hogy a fájdalom csökkentése nem jelenti azt, hogy a szervezet nem tudja elvégezni a feladatát - épp ellenkezőleg, csökken a stressz, javul az életminőség - ha figyelembe vesszük, hány ilyen hónap van egy nő életében - ez nem csekély eredmény.
A hagyományos gyulladáscsökkentő gyógyszerek kiegészítője, vagy alternatívája lehet a homeopátiás kezelés. A homeopátiás szereket az egyéni tünetek alapján választjuk, így a felírás kicsit időigényesebb és több odafigyelést kíván. De nem erről szól a menstruáció ideje? Arról, hogy figyeljünk magunkra, mert a szervezetünk jelez - nők vagyunk!

Mit figyeljünk meg magunkon?

Mitől jobb, vagy rosszabb a fájdalom? Ezek a homeopátiás szakszóval ?modalitásnak? nevezett különbségek segítenek a szerek kiválasztásában.
Jobb, ha bicska módjára összegörnyedünk? Ha erősen szorítjuk a kezünket a hasunkra? Melegtől enyhül? Milyen a fájdalom? Pulzáló, éles, hirtelen nyilalló? Olyan, mint a szülés? Sugárzik a belső combokba, és rosszabb, ha fekszünk? Viszont furcsa módon jobb autóban, menet közben?
Milyen a hangulatunk? Milyen furcsa tünetet észlelünk? Esetleg leordítjuk a családot, rettenetesen türelmetlenek vagyunk és a menzesz alatt hasmenés is jelentkezik?  
Töltsd le a női problémák természetes kezeléséről szóló ingyenes e-könyvet a homeopátiás szerek részletes leírásáért, aromaterápiás tanácsokért és havi ciklus részletes magyarázatáért!
 

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék