Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Minden második meddő nőt endometriózissal kezelnek

Szerző: Babaszoba.hu

2017. október 30.

Forrás: Semmelweis Médiasarok

Az endometriózis minden tizedik fogamzóképes korban lévő nőt érint, minden második meddő nőt pedig ezzel a betegséggel kezelnek.

Minden második meddő nőt endometriózissal kezelnek

Ezt Dr. Bokor Attila a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Endometriózis Centrumának vezető szakorvosa mondta, hozzátéve, hogy az első számú tünet a menstruációs fájdalom felerősödése. Erős hasi fájdalom tapasztalható menstruáció idején, de gyakori a kismedencei fájdalom is.
Mivel krónikus betegségről van szó, ezért minden menstruációval romlik a beteg állapota, az endometriózis más szervekre, például a húgyhólyagra vagy a vastagbélre is kiterjedhet. Ezért is lenne fontos a korai felimerés és kezelés.
Nem ritka a teljes tünetmentesség sem. Ilyen esetben a sikertelen teherbeesés okának feltérképezésekor derül fény a betegségre.
A kórképet kizárólag hastükrözéssel tudják beazonosítani, semmilyen más képalkotó eljárással nem diagnosztizálható. Az endometriózis oka nem ismert, kezelése gyógyszeres vagy műtéti úton lehetséges, mindig egyénileg határozzák meg a gyógymódot. Azoknak a lányoknak hétszeres esélye lesz az endometriózisra, akiknek anyjuknál jelentkezett a betegség.
Az endometriózis kialakulásában a méhnyálkahártya sejtjeinek fontos szerepe van: nem a méhben, hanem valahol máshol, a méhüregen kívül jelennek meg. Gyulladást, letapadásokat,, összenövéseket okozhat. Ha a petevezeték is érintett, akkor meddőség is kialakulhat.
Magyarországon kb. 180-200 ezer nő érintett a betegségben, minden második meddő nőt endometriózissal kezelnek.
Dr. Bokor Attila szerint nagyon fontos szerepet játszik a helyes életmód mind a megelőzésben, mind a kiújulás esélyének csökkentésében. A testmozgás napi rutinná kell, hogy váljon, és nem egyértelműen bizonyított, de valószínűsítik, hogy a túlzott vöröshús- és cukorfogyasztás is hozzájárul a betegség kialakulásához.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék