Teherbeesés

Milyen gyakran érdemes szexelni a teherbe eséshez?

Ha szeretnél gyorsabban teherbe esni, akkor hasznos tudnod, mikor és milyen gyakran érdemes szexelni, és hogy vannak-e olyan tényezők, melyek növelhetik vagy csökkenthetik a teherbe esés esélyét.
2020. Október 19.
Milyen gyakran érdemes szexelni a teherbe eséshez? (Fotó: Getty Images)

A menstruációs ciklus alatt bármikor teherbe eshetsz. Bár a védekezés nélküli szex nem vezet minden esetben terhességhez, akkor is teherbe eshet valaki, ha csak egyszer kerül sor szexuális aktusra. Mivel a termékenység az idő előrehaladtával csökken, tinédzserként sokkal nagyobb eséllyel lehet teherbe esni csupán egy vagy csak néhány együttlét után, mint idősebb korban.

Mikor a legnagyobb a teherbe esés esélye?

Ha tudod, mikor vagy a legtermékenyebb, az segíthet, hogy hamarabb megfoganjon a baba.

Termékenységi ablak

Minden hónapban van nagyjából egy hét, amikor nagyobb az esélye a teherbe esésnek. Ez az úgynevezett termékenységi ablak, amely az ovuláció, a peteérés előtti napokban van.

Az ovuláció egy 28 napos ciklus esetén általában a 12-14 nap körül következik be, de a ciklus hossza és a peteérés időpontja mindenkinél egyedi, sőt, akár ciklusonként is változhat. Például rövidebb ciklus esetén előfordulhat akár az is, hogy a 8-9. nap körül, míg hosszabb ciklus esetén akár a 19-20. nap körül van ovuláció. Tehát nem mindenki a 12-14. napon a legtermékenyebb, a normál ovuláció előfordulhat a 10. vagy a 20. napon is.

A megérett petesejt csak 12-24 órán át képes a megtermékenyülésre, de a spermiumok akár 5 napig is elélhetnek a női reproduktív traktusban, a hüvelyváladék segítségével. Mivel az ovuláció pontos pillanatát szinte lehetetlen pontosan megjósolni, a peteérés előtti szex növelheti a fogantatás esélyét (szemben az ovuláció utánival), mert a spermiumok készen állnak és várják a petesejtet.

A hüvelyváladék

A kutatások szerint akkorra a legjobb időzíteni az együttlétet, amikor a hüvelyváladék a “legtermékenyebb” – ez általában az ovuláció előtti napokon van, amikor a váladék nyers tojásfehérjére hasonlít. Ez egészséges és normális, javíthatja a spermiumok mozgékonyságát, és segíti a túlélésüket. Minél több spermium marad életben és jut a petevezetékbe, annál nagyobb a megtermékenyülés valószínűsége.

A hangulat

Ha nyugodtnak, stresszmentesnek érzed magad, azzal is növelheted a teherbe esés esélyét – de mint a többi “szabály” esetén, ez sincs így feltétlenül. A libidód a hónap bizonyos időszakában erősebb lehet, mert a hormonok, amelyek szintje közvetlenül az ovuláció előtt növekszik, fokozzák a szexuális vágyat is.

A szexuális élvezet növelheti a teherbe esés esélyét, de nem akkora mértékben, hogy aggódnod kellene, ha éppen nem a legforróbb szexben volt részed. Anélkül is teherbe eshetsz, hogy lenne orgazmusod.

Az ovuláció nyomon követése

Többek között a következő módszerekkel nyomon követheted az ovuláció, a peteérés jeleit.

Ovulációs teszt

A terhességi tesztekhez hasonlóan működik az ovulációs teszt – a vizelet alapján jelzi, mikor valószínű az ovuláció. A luteinizáló hormon (LH) jelenlétét mutatja ki a vizeletben, amely szintje megugrik közvetlenül az ovuláció előtt.

A testhőmérséklet változásának követése. A testhőmérséklet-diagramhoz minden reggel meg kell mérned testhőmérsékletedet, mielőtt felkelsz az ágyból. Az alap testhőmérsékleted a tested teljes nyugalmi hőmérséklete, amelyre a hormonszintek is hatással vannak. Az ovuláció után megemelkedik a progeszteron hormon szintje, amely a testhőmérsékletet is megemeli. Ha az alap testhőmérsékleted megemelkedik, és néhány napig magasabb marad, az azt jelenti, hogy valószínűleg közvetlenül előtte volt ovulációd, hogy észlelted az emelkedést.

Ovulációs mikroszkóp

Ez egy otthoni teszt, amellyel egy kisebb mikroszkóp segítségével vizsgálhatod meg a nyál- vagy hüvelyváladékmintád. A teszt akkor pozitív, ha a mikroszkóp páfrányos mintázatot mutat (a megnövekedett ösztrogénszint miatt). Ez a teszt azonban nem mindenki számára értelmezhető egyszerűen.

Termékenységi applikációk

Számos online és okos telefonos alkalmazás létezik az ovulációs ciklus nyomon követésére. A pontosabbaknál az alaptest hőmérséklete vagy a hüvelyváladék változásai is megadhatók, de ha a menstruáció rendszeres, az egyszerűbb applikációk is segíthetnek pontosabban meghatározni a legtermékenyebb napjaidat.

Milyen gyakran érdemes szexelni, ha teherbe szeretnénk esni?

A szexuális együttlétek gyakorisága attól is függ, milyenek a pár preferenciái, és hogy vannak-e a férfinál meddőségi problémák, például a spermiumszám kapcsán.

Igaz úgy tűnhet, hogy a több együttlét nagyobb esélyt jelent a teherbe esésre, azonban a túl gyakori szex miatt csökkenhet az egészséges spermiumok száma. A szakértők azt javasolják, hogy naponta csak egyszer kerüljön sor szexuális együttlétre!

Míg egyes nőkre jótékonyan hat, hogy nyomon követik a peteérésüket, addig vannak olyanok is, akik szoronghatnak miatta. Bármelyik módszerrel is monitorozod magad, az önmegfigyelés érzelmileg kimerítő lehet.

Ha a peteérés idejére időzített szex szorongást okoz, akkor érdemes inkább a rendszerességre szorítkozni. A szakértők ebben az esetben azt javasolják, hogy minden héten, minden második nap érdemes szexelni. Ezt az ütemtervet követve a termékeny időszak alatt is legalább egyszer sor fog kerülni az együttlétre, még a ciklus követése nélkül is.

Tehát heti 3-4 alkalom mindenképp javasolt végig, az egész ciklus alatt. Egy elmélet szerint a fogantatás utáni szex segíthet a “megtapadásban”, azaz a fejlődő embrióra jótékonyan hat a sperma. Azaz még egy érv szól a gyakori és rendszeres szex mellett.

Ha nem okoz szorongást az ovuláció nyomon követése, akkor tudni fogod, mikor vagy a legtermékenyebb. Ha a spermiumok száma a normális tartományban van, abban az esetben akkor javasolt a szex minden nap, amikor…

  • a hüvelyváladék “termékeny”,
  • pozitív az ovulációs teszted,
  • pozitív az ovulációs mikroszkóppal végzett teszt.

Ha diagramon ábrázolod az alap testhőmérsékletedet, akkor kirajzolódik a havi peteérésed valószínűsíthető napja. Ehhez viszonyítva mindenképp érdemes nemi életet folytatni a peteérés előtti 72 órában, illetve az ovuláció lehetséges napján is.

De törekedjetek arra, hogy a teljes ciklus alatt legyenek együttlétek a spermiumok megfelelő minősége érdekében. Arra azonban ügyelj, hogy az időzítgetés ne menjen az élvezet kárára, ne görcsöljetek rá a gyermekvállalásra!

Ha a spermiumok száma az alsó értékhatáron mozog, akkor az általános szakmai javaslat az, hogy a termékenységi ablak alatt minden második nap kerítsetek sort a szexuális együttlétre. Például ha az ovulációs teszt hétfőn pozitív, akkor legyen egy aktus aznap, a keddet hagyjátok ki, majd bújjatok össze szerdán, a csütörtököt ugorjátok át, és pénteken ismét legyen szex. A “pihenőnapok” segíthetik a spermiumok utánpótlását, ez pedig növelheti a teherbe esés esélyét.

Egyéb szempontok, tippek

A termékenységi kezeléssel kapcsolatos egyes kutatások szerint a terhesség aránya enyhe növekedést mutat, amikor a nők a hátukon fekve maradtak a mesterséges megtermékenyítés után. Ezt azonban a nemi aktusra nem vonatkoztatták.

Amire érdemes odafigyelni, hogy ha használsz síkosítót, válassz olyat, amely spermabarát, ugyanis léteznek olyan termékek, amelyek károsíthatják a spermiumokat.

Hasznos lehet, ha nyomon követed az ovulációdat, de a túl nagy nyomás stresszessé is tehet. Ha egy év próbálkozás után (vagy 35 év felett 6 hónap után) nem esel teherbe, érdemes felkeresned az orvosodat.

A cikk forrása: verywellfamily.com