Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mikor vagyok a legtermékenyebb?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. január 21.

Forrás: babaszoba.hu

Sok pár esetében tűnhet úgy, hogy különösebb erőlködés nélkül jön össze a baba, 1-2 hónappal később, mint ahogy eltervezték. De akadnak olyanok is, akiknek egy kicsivel több szervezést igényel a fogantatás.

Az rendben, hogy tudod, hogy mikor van ovulációd - de mégis mikor vagy a legtermékenyebb? (Fotó: iStock)
Számukra nagyon fontos, hogy tudják, mikor van az ovuláció, mennyi ideig tart ez az időszak. A másik fontos kérdés pedig, hogy mikorra érdemes időzíteni az együttlétet ehhez képest, hogy megfoganhasson a baba.
A teherbe esésről és a szexről számos tévhit kering a köztudatban, azonban az biztos, hogy a termékeny időszak az ovulációs napokban van. De hogy lehet megmondani, mikor is van az ovulációs periódus? Ezt azért trükkös kiszámítani, mert minden nőnél eltérő az időpontja, hiszen a menstruációs ciklus sem egyforma mindenkinél.
Az ovuláció a tüszőérést jelenti, ekkor szabadul ki az érett petesejt valamelyik petefészekből, majd innen kerül a petevezetékbe. Ha valakinek szabályos a menstruációs ciklusa, ez havonta csak egyszer történik meg. Miután a petesejt kiszabadul a petefészekből, 24 órán keresztül életlépes. Ez azt jelenti, hogy csak ennyi időtök van arra, hogy megfoganjon a baba? Nem feltétlenül. Létezik ugyanis egy úgynevezett termékenységi időablak.
Ez nagyjából öt nappal a peteérés előtt kezdődik, beleértve magát az ovuláció időpontját is. Ebben az időintervallumban van a legnagyobb esély a teherbeesésre. Ideális esetben már vannak spermiumok - melyek akár 5 napig is életképesek - a petevezetékben, amikor a petesejt is bejut ide, hogy növeljék a teherbe esés esélyét. Azonban ha biztosra akartok menni, a legnagyobb esély a teherbe esésre az ovuláció napján, és az azt megelőző 3 napban van.
(VIA)
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék