Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért van ennyi inzulinrezisztens?

Szerző: Babaszoba.hu

2018. december 11.

Forrás: Budai Endokrinközpont

A cukorbetegség előszobájának is nevezik az inzulinrezisztenciát, amely korunk egyik legtöbb problémát okozó anyagcsere betegsége. Mi áll a hátterében? Miért fontos időben felismerni és kezelni?

Miért van ennyi inzulinrezisztens?
Ezt is megkérdeztük dr. Koppány Viktóriától, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától.
2014-ben 727 ezer 2-es típusú cukorbeteget számoltak össze, ez a lakosság 7 százaléka. Az újonnan diagnosztizáltak több mint fele nő. Az életkor előrehaladtával egyre több a 2-es típusú cukorbeteg, amelynek vannak megelőző állapotai: így a prediabétesz (IFG, IGT) és az inzulinrezisztencia (IR).
Azt nem tudjuk pontosan, hányan élnek IR-el, a közösségi médiában létrejött "Inzulinrezisztenciával - teljes életet" csoport taglétszáma már több mint 17 ezer - ez is egy árulkodó adat. Naponta osztanak meg információkat egymás között a betegtársak. A klub létszáma folyamatosan növekszik, az elmúlt egy hónapban közel 500 fővel bővült.

IFG, IGT, IR?

Az ülő, elkényelmesedett, mozgáshiányos és a tartósan stresszes életmóddal, a nem megfelelő táplálkozással gyakorlatilag megágyazunk az IR-nek. Valószínűleg korábban is létezett ez az anyagcserezavar, amelynek három fázisát/állomását különböztetjük meg:
  • Emelkedett az éhomi vércukorszint (IFG: az éhgyomorra mért vércukorszint meghaladja a normál értéket (6,0 vagy annál kevesebb, azonban nem több, mint 7,0 mmol/l). Ennek következtében a hasnyálmirigy fokozottan termeli az inzulint, hogy normalizálja a vércukorszintet (hiperinzulinémiás állapot).
  • Csökkent a glükóz-tolerancia (IGT), kifáradnak az inzulintermelésért felelős béta sejtek (az éhomi vércukorszint 7,0 mmol/l alatti, az étkezés után két órával mért vércukorszint azonban 7,8 mmol/l és 11,0 mmol/l között található).
  • Kialakul az IR (amelyet sajnos ritkán vesznek észre, vagy ritkán gondolnak rá, mert nem mérik meg a vér inzulinszintjét). Innen már csak egy lépés a diabétesz.

Komplex kezelés: hármas elem

Az utóbbi néhány évben fedezte fel az orvostudomány, hogy a cukorbetegség előjeleit is figyelni kell: kiszűrni, kivizsgálni, majd kezelni. A terápia hármas eleme hasonló a 2-es típusú diabétesz kezeléséhez: személyre szabott életmód terápia, ennek része a meghatározott szénhidrát tartalmú étrend dietetikus közreműködésével, valamint a rendszeres kardio és erősítő edzés mozgásterapeuta segítségével, illetve szükség szerint gyógyszerek alkalmazása, konzultálva a diabetológus/endokrinológus szakorvossal, attól függően, milyen más probléma (hormonzavar, PCOS, meddőség, stb.) áll a háttérben.
Kapcsolódó cikkeink inzulinrezisztencia témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék