Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mennyit érdemes várni, mielőtt terhességi tesztet csinálok?

Szerző: Bordohányi Alexandra

2022. június 14.

Forrás: babaszoba.hu

A terhességi tesztek esetén nagyon fontos a megfelelő időzítés. Ha túl korán csinálsz tesztet, álnegatív eredményt is kaphatsz, akkor is, ha egyébként várandós vagy.

Az otthoni terhességi tesztek úgy működnek, hogy a hCG, azaz a humán koriongonadotropin nevű hormon, más néven a terhességi hormon jelenlétét mutatják ki a vizeletben. A várandósság során ugyanis ennek a hormonnak a szintje nagy mértékben megnövekszik.
Mennyit érdemes várni, mielőtt terhességi tesztet csinálok? (Fotó: Getty Images)

Mikor érdemes tesztelni?

Ahogy a Verywell Health is írja, az otthoni terhességi teszteknél az időzítés a legfontosabb. Ennek az oka az, hogy a hormon mennyisége a vizeletben idővel növekszik: a hCG-szint 48 óránként majdnem megduplázódik, így ha vársz néhány napot, nagyobb valószínűséggel kapsz pozitív eredményt.
A What to Expect azt javasolja, hogy a legjobb megoldás várni a teszt elvégzésével nagyjából 19 napig a megtermékenyítés után. A hCG termelődése azonnal megkezdődik, amint a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méhbe, ami a megtermékenyítés után 6-12 nappal történik. A portál szerint a akkor kapsz pontosabb eredményeket, ha a teszteléssel vársz a várható menstruáció napjáig.
A Healthline szerint pedig a legpontosabb eredmény érdekében érdemes várni a kimaradt menstruáció utáni hétig. A szervezetnek időre van szüksége, hogy kimutatható legyen a hCG mennyisége, ami általában 7-12 nap a petesejt sikeres beágyazódása után.
A legjobb tehát megvárni azt az időpontot a teszttel, amikor biztos vagy benne, hogy elmaradt a menstruációd. A menstruációs vérzés átlagosan az ovuláció után 14 nappal kezdődik. Ha nem vagy biztos abban, hogy mikor van peteérésed, akár ovulációs tesztet is érdemes lehet végezned.

A napszakra is figyelj

A terhességi tesztnél nem csak arra érdemes figyelni, hogy a ciklus során mikor végzed el, hanem a napszakra is. Ha reggel az első dolgod, hogy megcsinálod a tesztet, akkor nagyobb az esélyed a pontos eredményre. Feltéve, ha nem ittál túl sok vizet az éjszaka folyamán, a reggeli vizeleted koncentráltabb lesz, írja a Verywell Health. Ekkor - ha terhes vagy - felhalmozódott, nagyobb mennyiségű hCG lehet a vizeletedben. Ez különösen igaz akkor, ha a menstruáció várható megjelenése előtt, vagy csak 1-2 nappal azután végzed el a tesztet, hogy elmaradt.
Érdemes megemlíteni, hogy léteznek korai terhességi tesztek is, amelyeket néhány nappal a várható menstruáció előtt el lehet végezni. A portál szerint ezek pontosabbak lehetnek azoknál, akik a ciklusuk során korábban estek teherbe. Ha kicsit később van a peteérés, előfordulhat, hogy a várható menstruációhoz közeledve vagy utána még nincs elegendő hCG a szervezetben ahhoz, hogy a teszt kimutassa. Ha a korai teszt negatív eredményt hoz, természetesen érdemes az elmaradt menstruáció után újabb terhességi tesztet csinálni.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék