Teherbeesés

Méhnyakrákszűrés: idejétmúlt a “P” skála

A nők körében rendszeresen végezendő szűrések közül az egyik legfontosabb a méhnyakrák szűrése, ugyanis ha idejében fény derül a legtöbbször még rákmegelőző állapotra, úgy megfelelő kezeléssel a legtöbb esetben teljes gyógyulás vár a betegre.
2017. Október 31.

Hogy pontosan mi mindent kell tudni az állapotról, arról dr. Hernádi Balázst, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát kérdeztük.

Évente ajánlott szűrés

A méhnyakrák a nőket érintő daganatos megbetegedések közül az egyik legveszélyesebb, azonban a rákmegelőző állapotok egyre több, idejében való kiszűrésének hála, egyre ritkábban találkozunk vele. Maga a folyamat lassú, melynek során a méhnyak sejtjei abnormális osztódásba kezdenek.

Hátterében rendszerint a humán papillomavírus (HPV) magas kockázatú típusai (HR) állnak- a kórokozó a nyakcsatorna felszíni sejtjeibe, azok magvaiba jutva átalakítja annak DNS szerkezetét, és a sejt szabályozás nélküli osztódásba kezd, míg végül, számos rákmegelőző állapotot (CIN) követően, ún. immortális ráksejtek jelennek meg.

A zavar eleinte tüneteket egyáltalán nem okoz, csak akkor, amikor már előrehaladottabb a rákmegelőző állapot súlyossága, és kontakt vérzés, folyás jelentkezik- éppen ezért kötelező az évenkénti szűrés, amikor fény derülhet a probléma meglétére. Fontos, hogy a korai stádiumú méhnyakrák és a megelőző állapotok tünetei azonosak. A rák kialakulása igen lassú folyamat (akár 10-15 év), ezért kellő odafigyeléssel már a különböző megelőző állapotai is kiszűrhetőek.

A méhnyakrák tünetei

  • pecsételő vérzés
  • fájdalmas szexuális együttlét, akár vérzés kíséretében (kontakt vérzés)
  • fájdalmas vizeletürítés (előrehaladottabb állapotban)
  • kellemetlen szagú, sárgás hüvelyi folyás
  • hasi görcsök
  • lábfájdalom-és dagadás (előrehaladottabb állapotban)
  • fogyás (előrehaladottabb állapotban)
  • inkontinencia, veseproblémák (előrehaladottabb állapotban)
  • Mi történik a szűrővizsgálat során?

    A szűrés fizikális vizsgálatot (szabad szemmel, tapintással, kolposzkóppal) és mintavételt foglal magában. Előbbiek során a szeméremtest, a hüvelyfal, valamint a méhszáj kerül ellenőrzésre, majd a szakember mintát vesz, amit elküld kiértékelésre. A páciens az ún. Bethesda klasszifikáció szerinti (Negatív, LSIL, HSIL, invazív rák) eredményt kaphat, amely egy részletes, kommunikáló „csatorna” a cytopatológussal – magyarázza dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. A korábbi Papanicolau szerinti „P” beosztást is feltüntetik, de ez önmagában ma már idejétmúlt.

    A kenet értékelhetősége: Értéklehető, korlátozottan értékelhető, nem értékelhető.

    A kenet általános minősítése:

    Negatív, kóros, neoplasztikus hámelváltozásokra

    Kóros, neoplasztikus hámelváltozás azonosítható:

    A daganatos jellegű kóros hámelváltozásokat részletesen leíró rész alapján:

    Negatív: nincs kóros elváltozás, kezelést nem igényel.

    LSIL-HSIL: jelen vannak kóros sejtek, melyet okozhat akár gyulladás is. Itt már szükség van kezelésre, majd a vizsgálat ismétlése és HPV tipizálás is indokolt lehet. Ha a szakorvos úgy dönt, szövettani mintavételt kell végezni (Punch biopszia, LOOP-kacskonizáció).

    CIS, invazív rák: daganatos elváltozásra utal, onkológus/nőgyógyász felkeresése mindenképpen szükséges.

    Mit tehet a nőgyógyász?

    Amennyiben LSIL vagy annál rosszabb eredményt kap a beteg, illetve ha igazolódik a HPV jelenléte, úgy mielőbbi kezelés szükséges. Fontos tudni, hogy a HPV megléte nem egyenlő azzal, hogy rákos sejtek is találhatóak, ez önmagában is fennállhat. A HPV-nek több fajtája is ismert, és gyakran szemölcsszerű képződmények hívják fel rá a figyelmet, melyet ecseteléssel, krémekkel, fagyasztással, kimetszéssel, immunerősítőkkel lehet kezelni.

    LSIL eredmény esetén antibiotikumos, gyulladáscsökkentő kezelés indokolt, majd annak végeztével a citológiát meg kell ismételni.

    Amennyiben újra LSIL vagy HSIL az eredmény, úgy ún. kacskonizációra kerülhet sor, ami egy kúp alakú kimetszés, melyet tovább értékelnek- ennek eredménye dönt a továbbiakról. Az LSIL-nél rosszabb érték (és kimutatott HR-HPV) esetén nőgyógyász-onkológus segítségére, illetve műtétre van szükség.

    Kapcsolódó cikkeink:

  • Kevesebb méhnyakrákszűrés is elegendő a HPV oltás után?
  • Új vizeletvizsgálati módszer a méhnyakrák korai szűrésére
  • Hiába hallanak sokan a HPV-ről, fogalmuk sincs, mit jelent
  • Forrás: Nőgyógyászati Központ