Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Megvan, mivel szeretnék növelni a gyermekvállalási kedvet

Szerző: Babaszoba.hu

2018. április 25.

Forrás: HVG.hu

Az új népesedési program a nők szülési hajlandóságát akarja a felpörgetni, azt szeretné, ha fiatalon szülnének a nők.

Így lesz több gyerek a kormány szerint
A 25-35 éves korosztály gyermekvállalását ösztönözné kiemelten a kormány a hvg.hu birtokába jutott dokumentum szerint, amelyben 2018 utáni demográfiai terveit összegzi az Emmi.
A gyermekvállalás ösztönzésére a lakosság egészségi állapotának javítását és a várható élettartam növelését is célként jelöli meg a dokumentum. Ennek érdekében szűrőprogramokat és népegészségügyi prevenciós programokat indítana a kormány, valamint fejlesztené az intézményeket és sürgeti az eszközbeszerzéseket is.
Az intézkedések második helyére került a terhesség és a szülés körülményeinek javítása: fontosnak tartja a szülés körüli támogató szemléletet, mert ezek a körülmények nagyban befolyásolják a további gyermekvállalást.
A dokumentum kitér a család és a munka összeegyeztethetőségére is: nemcsak több bölcsődét jelentene, hanem az atipikus foglalkoztatási formák (távmunka, részmunkaidő, rugalmas munkaidő) elterjedését is. Ezt a munkáltatók anyagi ösztönzésével és a munkajogi szabályok kiigazításával képzelik el.
Ahhoz, hogy a nők fiatalon (25-35 év) szüljenek a lakhatási és pályakezdési nehézségeket is át kell valahogy hidalni: a diák-, illetve lakáshitel-tartozások elengedésének már bevezetett intézkedésein túl is további anyagi segítséget kell a korosztálynak nyújtani a dokumentum szerint.
Az apák szerepének fontosságára is kitér a dokumentum, igaz nem részletezve, ahogy a főállású anyaság jelenleginél nagyobb anyagi elismerésére is. A dokumentum utolsó pontjaként a határon túli magyarokat is említi: a magyar népesedési programok a határon túli magyarokra is hatékonyabban akarja kiterjeszteni.
Kapcsolódó cikkeink gyermekvállalási kedv témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék