Teherbeesés

Megvan a férfi meddőség egyik oka

Kutatók azonosítottak egy spermiumon belüli sejtszervecskét, ami szerepet játszhat a korai vetélésben, meddőségben és a születési rendellenességekben is.
2018. Június 13.
Megvan a férfi meddőség egyik oka

A centriólumok a sejtosztódásban játszanak kulcsszerepet, most kutatók egy eddig azonosítatlan centriólumot találtak, amely a spermiumokhoz tartozik. Ez a felfedezett sejtszervecske játszhat szerepet a meddőségben, a születési rendellenességekben és a vetélésben is – írja a 24.hu.

Eddig a kutatók úgy gondolták, hogy a spermiumoknak egy centriólumot biztosítanak és ez a sejtszervecske osztódik tovább. A sejtosztódáshoz úgynevezett centroszómára van szükség, amely két centriólumból épül fel. Az új vizsgálat szerint azonban kiderítette, hogy nem sejtosztódással jön létre a centriólum, hanem eleve kettő található a spermiumokban, funkciójuk hasonló, de külsőre eltérnek egymástól.

Ez a második vagy atipikus centriólum tartalmazza azokat a fehérjéket, melyekkel a megtermékenyítés után képes egy újabb sejtszervecskét létrehozni. Lehetséges, hogy ha nem megfelelően működik a sejtszervecske, akkor meddőséget és a születési rendellenességeket okoz.További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy mi lehet ennek a pontos magyarázata és miként játszhat szerepet a meddőség kialakulásában a sejtszervecske.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: 24.hu