Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kockázatos, ha a terhességek között túl rövid idő telik el

Szerző: Babaszoba.hu

2018. november 4. | Frissítve: 2019. november 7.

Forrás: MedicalOnline

Ha a szülés után túl hamar esik újra teherbe az anya, az nagyobb kockázatot jelenthet az anyára és a babára is.

Kockázatos, ha a terhességek között túl rövid idő telik el
A gyermekvállalás kitolódásával megnőtt a jelentősége annak, hogy szülés után minél hamarabb újra gyermeket vállaljanak a nők. Ha azonban túl kevés idő telik el a két terhesség között, akkor megnő a kockázata a koraszülésnek, az alacsony születési súlynak és a csecsemő- és a gyermekágyi halandóságnak is. A University of British Columbia és a Harvard TH Chan Közegészségügyi Karának kutatása szerint az első szülés után 12-18 hónapot érdemes várni egy új terhességgel - írja a medicalonline.hu a Qubit nyomán.
Ha egy éven belül esnek újra teherbe, akkor nagyobb egészségügyi kockázat elé néz az anya, legyen bármennyi idős is. A babára nézve a legveszélyesebb, ha az anya 20-34 év közötti és túl hamar vállalja a következő terhességet. Ha az anya 35 év feletti, és 6 hónappal a szülés után újra teherbeesik, akkor 1,2 százalék volt a gyermekágyi halandóság vagy más szüléssel összefüggő komplikáció esélye. Ez a kockázat 0,5 százalékra csökkent, ha kivárták a 18 hónapot. Fiatalabb anyák esetében 8,5 százalék esélye volt a koraszülésnek, ha hat hónapot vártak csak a következő terhességig, ha azonban kivárták a 18 hónapot, akkor a koraszülés aránya 3,7 százalékra csökkent.
A kutatás eredményeit azonban árnyalja, hogy az adatokat kizárólag Kanadában rögzítették. "A szülés és a következő terhesség között eltelt rövid idő arra utal, hogy nem tervezett terhességről lehet szó, különösen ha fiatal anyáról van szó" - mondta a kutatásban ugyancsak részt vevő Sonia Hernandez-Diaz. A kockázatnak így oka lehet az is, hogy nem várt terhességről beszélünk, tehát lehetséges az is, hogy nemcsak az anya regenerálódásán, hanem pl. a nem megfelelő terhesgondozáson is múlt a kockázat növekedés.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék