Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kezdenek rájönni, milyen fontos a D-vitamin

Szerző: Babaszoba.hu

2018. március 19.

Forrás: MTI

A D-vitamin pótlása rendkívül fontos, mert annak hiányában nemcsak a krónikus betegségek kockázata, hanem a halálozási kockázat is megnő.

Kezdenek rájönni, milyen fontos a D-vitamin
Takács István a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának docense elmondta, ez a tény most kezdett el beszivárogni a köztudatba. Ezt jól mutatja, hogy idén Magyarországon a felnőtt lakosság harminc százaléka szed D-vitamint, háromszor annyian, mint nyolc éve.

A D-vitamin az egyik legősibb hormonnak az előanyaga, ezért hiány esetén ez a hormon hiányzik. Kiürülésével az immunrendszer egyensúlya borul fel, ezért nagyobb a kockázata például a csonttörésnek, a csontbetegségeknek és a tumoros megbetegedéseknek - hangoztatta.

Ez nem dietetikai probléma, étellel nem lehet elegendő mennyiséget juttatni a szervezetbe, ezért mindenképpen patikai készítményekkel kell pótolni - tette hozzá.

Hangsúlyozta, a magyarországi egységes orvosi ajánlás alapján a felnőtteknek a tél végétől április végéig napi kétezer egységet javasolt szedni. A kisgyermekeknél egy éves kor után is folytatni kell a D-vitamin pótlását - fűzte hozzá.

Javasolt bevitel a D-vitamin-hiány megelőzésére

terhesség és szoptatás idején legalább napi 1500-2000 NE
csecsemőknek (0-1 év) 400-1000 NE/nap
1-től 18 éves korig 500-1000 NE/nap
felnőtteknek 1500-2000 NE/nap

Kapcsolódó cikkeink D-vitamin témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék