Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Karnyújtásnyira a mesterséges spermium

Szerző: GE

2018. január 4.

Forrás: babaszoba.hu

A Cambridge-i Egyetem Gordon Intézetének kutatói az őssejt és a spermium közötti út felénél tartanak. Becslésük szerint egy évtizeden belül belül képesek lesznek a mesterséges spermium előállítására.

Ahogy arról az Index is beszámolt, az angol tudósok még közelebb jutottak a mesterséges spermium előállításához: miniatűr mesterséges heréket (ún. Gonad organoidokat) hoztak létre. A kísérletek során sikerült előrelépniük a meiózisban, amely az ivarsejtek kialakulásához vezető fejlődési, osztódási folyamat. A meiózisban az embrionális sejtállapotból a petesejt és a spermium egyformán fejlődik egészen a 8. hétig, ekkor válik szét a két ivarsejt útja. A tudósok a 8 hetes ciklus felénél tartanak - azaz eddig sikerült lekövetni mesterségesen a folyamatot. 
Reményeik szerint egy évtizeden belül sikerül előállítani megfelelő minőségű mesterséges spermiumot. Bár egyelőre még törvény tiltja Nagy-Britanniában a mesterséges petesejt és hímivarsejt felhasználást, arra számítanak, hogy a tudományos eredmények segítenek majd a szabályozás megváltoztatásában.
Karnyújtásnyira a mesterséges spermium

Régóta dolgoznak rajta a tudósok

Már 2009-ben is hangos volt a sajtó a mesterséges spermium előállításától. Az - angliai kutatók által - ekkor előállított hímivarsejt azonban még nem felelt meg a kritériumoknak. Japán kutatók is próbálkoztak 2013-ban: az egereken végzett kísérletekben az embrionális sejttől egészen a mesterséges spermiummal fogant kisegerekig jutottak. 2016-ban is volt egy sikeres egérkísérlet: a 2014-ben meghatározott követelményeknek megfelelő spermiumokat állítottak elő kínai kutatók, s ezekkel sikeres megtermékenyítést hajtottak végre. 

Egyre több férfi válik terméketlenné

A felmérések szerint az elmúlt 100 évben közel ötödére csökkent a férfiaknál a termékenyítőképes spermiumok száma. Ezt okozhatja a mozgásszegény életmódtól kezdve, a stresszig számos dolog. A tendencia az egész világra jellemző. 
A párok körülbelül 20-25 százalékát érinti a meddőség. Az esetek 40-40 százalékában felelős a férfi és a nő az elmaradó gyermekáldásért, és 20 százalékban mindkét félnél van valami gond. Azoknál a pároknál, ahol nincs felhasználható termékenyítőképes spermium a lombik eljáráshoz, megoldást nyújthat majd a mesterséges spermium.
Férfi meddőség témában további fontos cikkek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék