Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Javítja a termékenységet a fogamzásgátló?

Szerző: Babaszoba.hu

2019. június 2.

Forrás: babaszoba.hu

Ellentmondásnak tűnhet, hogy a fogamzásgátló szedésével javítható a termékenység, pedig ezt derítette ki egy kutatás.

Minél hosszabb ideig szed valaki fogamzásgátló tablettát, annál nagyobb az esélye arra, hogy annak abbahagyása után 6-12 hónapon belül teherbe esik, mert a tabletta "védhet" bizonyos, a teherbeesést megnehezítő betegségek ellen - olvasható egy kutatásban. Ráadásul, azok a nők legalább olyan könnyen képesek teherbe esni, akik minimum öt évig szedték a tablettát, mint azok, akik a fogamzásgátlás más módját választották. 
A fogamzásgátló szedése után is könnyen teherbe eshetünk
A szakemberek szerint annak az elterjedt vélekedésnek sincs tudományos alapja, hogy a fogamzásgátló tabletta negatívan befolyásolja a termékenységet, és aki abbahagyja, gyakran meddőséggel néz szembe. "Már egyetlen tabletta kihagyásakor is teherbe eshet valaki" - mondja dr. David Plourd szülész-nőgyógyász. "A tabletta elhagyásával a hormonszintek visszaállnak a korábbi állapotra, vagyis szinte azonnal visszatér a korábbi termékenység. A tablettának nincs hosszú távú hatása a termékenységre."
Természetesen, mint minden gyógyszernek, a fogamzásgátlóknak is lehetnek mellékhatásai, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő vizsgálatok előzzék meg annak felírását. Olyan krónikus problémák is vannak, melyek kizárják a fogamzásgátlók szedésének lehetőségét (vagy csak bizonyos típusú gyógyszereket szedhet az illető). Ugyanakkor a gyógyszer segíthet kordában tartani olyan betegségeket, mint az endometriózis, a PCOS vagy a fájdalmas menstruáció - ezek nagyon gyakran a teherbeesést is megnehezítik.
Ha valaki a gyermekáldás reményében hagyja abba a fogamzásgátló szedését, érdemes legalább egy-két hónapig jó minőségű multivitamint szednie, hogy lecsökkentse a születési rendellenességek kockázatát.
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék