Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így változik korral a nők esélye a teherbeesésre

Szerző: Babaszoba.hu

2017. május 10.

Forrás: babaszoba.hu

Egy nőnek sajnos nemcsak az életmódja, de az életkora is befolyásolja, hogy milyen eséllyel képes teherbe esni.

Az életkor befolyásolja a termékenységet


A termékenység azt jelenti, hogy az illető természetes úton képes megtermékenyülni. Ezt számos tényező befolyásolja: genetika, dohányzás, alkohol-, kábítószer- és gyógyszerfogyasztás, túlsúly, soványság/fogyókúra, egészségi állapot, vitaminhiány, stressz, sőt az érzelmi állapot is. Egy dolgot nem említettünk csak, amire most kicsit bővebben kitérnénk: ez pedig nem más, mint az életkor.
A nők a 20-as éveik elején vannak a termékenységük csúcsán, ami már 27 éves korban elkezd csökkenni, 35 éves kor felett pedig rohamosan romlik a teherbeesés esélye. Sokan nem tulajdonítanak ezeknek a tényeknek túl nagy jelentőséget (hiszen manapság később szülnek a nők), pedig, ha a számokat nézzük, a terméketlenség legfőbb okának számít! Egy átlagos 30 éves nőnél a petefészek kapacitás 12%, ez a szám azonban a 40. életévnél már csak 3%.
A KSH adatai szerint a 30 éves korú nők között a meddők aránya 7-12%, a 35 éveseknél 13-22%, a 40 éves korú nők között pedig már 24-46%! De nézzük kicsit részletesebben:

A nők esélyei, ha gyógyszerek, illetve egyéb módszerek nélkül, természetes úton próbálnak teherbe esni 30 évesen:

- 75%-nak 1 éven belül sikerül
- 91%-nak 4 éven belül sikerül

A teherbeesés esélye 35 évesen:

- 66%-nak 1 éven belül sikerül
- 84%-nak 4 éven belül sikerül

40 évesen esély a teherbeesésre:

- 44%-nak 1 éven belül sikerül
- 64%-nak 4 éven belül sikerül
Természetesen a termékenységfokozó módszerek és beavatkozások nagyban hozzájárulhatnak a sikeres fogantatáshoz. A legidősebb nő, akinek ilyen úton sikerült teherbe esnie 67 éves volt - de ne ez legyen a mérvadó. Míg egy 25 éves lánynak 1 az 1250-hez az esélye, hogy Down-kóros gyermeke születik, addig egy 30 éves hölgynek 1 az 1000-hez, egy 35 évesnek már 1 a 400-hoz, egy 40 évesnek 1 a 100-hoz, egy 45 évesnek pedig 1 a 30-hoz!
Nem érdemes tehát túl sokáig halogatni a babaprojektet. A pozitív hozzáállás azonban szintén nagyon fontos! 35 éves kor alatt egy év, afölött fél év védekezés nélküli, eredménytelen próbálkozás után már érdemes szakemberhez fordulni és akár endokrinológus véleményét is kikérni.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék