Teherbeesés

Így változik a petesejtjeink száma

A nők már születésükkor rendelkeznek az összes petesejttel, melyek száma fokozatosan csökken az életük során, amíg abba nem marad az ovuláció, és el nem érik a menopauzát.
2022. Április 13.
Hány petesejtje van egy nőnek az élete különböző pontjain? (Fotó: Getty Images)

Más sejtekkel ellentétben a petesejtek nem tudnak regenerálódni. Az egyes életszakaszok és a különféle egészségügyi állapotok befolyásolhatják a petesejtek számát és minőségét.

Mennyi a petesejtek száma a születéskor és pubertáskorban?

A lány magzatnak a terhesség 20. hetében jellemzően 6-7 millió petesejtje van, ami születéskor 1-2 millióra csökken – írja az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium (ACOG) alapján a medicalnewstoday.com.

Az éretlen petesejtek száma a pubertáskor előtt minden hónapban nagyjából 11 ezerrel csökken. A petesejtek száma nagyjából 300-500 ezerre tehető, amikor a pubertás elkezdődik, és havonta gyors ütemben több petesejtet kezdenek veszíteni. A havi menstruációs cikluson kívül számos tényező hatással van arra, hány petesejtet veszít el valaki minden ciklusban.

Az FSH, azaz tüszőstimuláló hormon több éretlen petesejtet aktivál a tüszőnek nevezett, folyadékkal teli zsákokban, hogy megérjenek a menstruációs ciklus során. Ez a folyamat a follikuláris fázis, amely a menstruáció első napján kezdődik. Az ovulációs fázisban az LH, azaz luteinizáló hormon stimulálja a petefészkeket, hogy felszabaduljon egy petesejt. A petefészkek úgy vannak programozva, hogy minden ciklusban csak egy petesejt érjen meg teljesen, és szabaduljon fel. A test a többit visszaszívja.

Mennyi a petesejtek száma a nő 30-as éveiben?

A nők a 20-as éveik közepén a legtermékenyebbek, ekkor havonta 25-30 százalék a teherbeesés esélye. Az ACOG szerint 32 éves korra fokozatosan és jelentősen csökken a termékenység, ekkor körülbelül 120 ezer a petesejtek száma, és ciklusonként 20 százalék a teherbeesés esélye. Továbbá az ACOG azt is mondja, hogy 37 éves korra gyors csökkenés következik be, amikor a petesejtek száma nagyjából 25 ezer.

40 éves korra a nők teherbeesésének esélye nagyjából 5 százalékra csökken.

Mennyi a petesejtek száma a változókorra?

Amire eléri egy nő a menopauzát, a petesejtek száma már kevesebb, mint 1000 lehet. Az életkor előrehaladtával az éretlen petesejtek egyre ellenállóbbá válnak az FSH hormonnal szemben. Az életképes petesejtek számának csökkenésével a petefészkek is jelentősen kevesebb ösztrogént és progeszteront kezdenek termelni. Ez vezet a menopauzához, amikor a menstruációs ciklusok véget érnek, és már nincs ovuláció.

Forrás: medicalnewstoday.com