Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így számold ki, mikor vagy a legtermékenyebb

Szerző: Babaszoba.hu

2017. június 26. | Frissítve: 2021. június 5.

Forrás: babaszoba.hu

Ha babát szeretnél, jó ha tisztában vagy vele, hogy mikor következik be az ovuláció. Mire figyelj?

Így számold ki, mikor vagy a legtermékenyebb

A szabályos női ciklus általában 28 napig tart, a ciklus a menstruáció első napjával kezdődik. Az ovuláció eben az esetben a 14. napon következik be: az érett petesejt a petevezetékbe kerül, ha ekkor találkozik a hímivarsejttel, akkor bekövetkezhet a megtermékenyülés.
Persze előfordulhat, hogy nem pont 28 napos a ciklus. Ha a ciklus hosszából 14 napot visszaszámolunk, akkor megkapjuk a peteérés valószínűsíthető időpontját.
Ha teljesen szabálytalan a ciklus, akkor érdemes ovulációs tesztet használni, ami kb. 36 órával a peteérés előtt a vizelet LH szintjét mutatja meg. Ha a teszt pozitív, akkor a következő napon érdemes próbálkozni. Másik lehetőség lehet az ovulációs mikroszkóp, ami nyálból vagy hüvelyváladékból megmutatja hol tart a ciklus. Nagyjából 3 nappal előre jelzi az ovulációt.
Telefonos alkalmazások is jelzik ma már a következő ovulációt, ezeket is segítségül lehet hívni.
A peteérésnek különböző jelei vannak: középidős, alhasi fájdalom, középidős pecsételő vérzés, mellfeszülés, méhnyakban lévő nyák állaga nyúlósabb lesz. Az ovulációt követően néhány tized fokkal megnő a testhőmérséklet.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék