Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így lehet megkülönböztetni a terhességi tüneteket a PMS-től

Szerző: Babaszoba.hu

2019. október 20. | Frissítve: 2021. március 21.

Forrás: babaszoba.hu

Azok a nők, akik nagyon szeretnének kisbabát, hónapról hónapra figyelik a testük rezdüléseit, hogy már az esetleges terhességi teszt elvégzése előtt kiderítsék: vajon a PMS tüneteit érzik, vagy a terhesség legelső jeleit tapasztalják magukon.

PMS vagy várandósság: így lehet megkülönböztetni a tüneteket Forrás: iStock

Mi az a PMS?

A premenstruációs szindróma az ovulációt követően és a menstruációt megelőzően jelentkezik a nőknél. Fizikai és pszichés tünetei is vannak, mint az ingerlékenység, depresszió, sírás, fáradtság, puffadás, pattanások megjelenése, mellérzékenység és a fokozott étvágy. A PMS-t a menstruációs vérzés követi.
Menstruáció akkor történik, amikor a petesejt nem termékenyül meg, és a beágyazódásra felkészült, megvastagodott méhnyálkahártya távozik. A menstruáció alatt sok nő észlel olyan tüneteket, mint  a görcsök, puffadás, mellérzékenység és hangulatváltozás. Érdekes, hogy míg a nők mintegy 90 százaléka tapasztal menstruációs fájdalmakat, a PMS tüneteit csak 30 százalékuk érzi.
Valójában nem könnyű különbséget tenni a PMS, illetve a közeledő menstruáció tünetei, és a terhesség legelső jelei között. Mindre jellemző például a hátfájás, a fokozott vizelési inger, a has, és a mellek érzékenysége, azaz sok a hasonlóság, vagy a nüansznyi különbség, amit talán már csak utólag tud megállapítani az ember. Ha jól ismered már a tested rezdüléseit, könnyebb helyzetben vagy, ráadásul az első igazán hiteles tünetek is segítségedre lehetnek. Azt azonban ne feledd, hogy a terhességre az első, legbiztosabb jel a pozitív teszt.

Ezekben hasonlítanak a PMS és a terhesség tünetei:

 • Fejfájás: A fejfájás lehet a terhesség jele, de sok nő tapasztal fejfájást vagy migrént a PMS alatt is.
 • Hátfájás: Újabb tünet, ami a menstruáció közeledését, de a terhességet is jelezheti.
 • Hangulatváltozások: A hangulatváltozás, akár az ingerlékenység, szorongás, sírás gyakori mind PMS, mind korai terhesség esetén.
 • Székrekedés: A progeszteron nevű hormon emésztési zavarokat okozhat, legtöbbször székrekedést. Mivel a progeszteron szintje a menstruációs ciklus második felében emelkedik, könnyedén felléphet ez a tünet a PMS-ben szenvedő nők körében. De ehhez hasonlóan a korai terhesség hormonális változásai is okozhatnak székrekedést.
 • Vizelési inger: Ha gyakrabban kell pisilni járnod, az ugyanúgy lehet a közelgő menstruáció jele, de a terhességé is.
 • Mellfájdalom és érzékenység: A mellek nehézzé, érzékennyé, duzzadtabbá válhatnak a menstruáció előtti napokon, de kétségtelenül ez az egyik első terhességi tünet is.

Ezekben különböznek a PMS és a terhesség tünetei:

 • Vérzés vagy pecsételő vérzés: A menstruációs vérzés helyett jelentkezhet mindössze pecsételő vérzés, egy-két csepp vér, ami a beágyazódás jele lehet.
 • Fáradtság: A fáradtság gyakori tünet a terhesség korai szakaszában, de sok nőnél a PMS tüneteként is megjelenik, azonban az új ciklus kezdetével, vagyis a menstruációval megszűnik.
 • Fokozott étvágy: Habár a PMS-re is jellemző tünet, a terhesség kezdetén sokkal intenzívebb az ételek utáni sóvárgás
 • Görcsök: Hasi görcsök és fájdalmak sok nőnél előfordulnak a menstruáció előtt és a vérzés alatt. A PMS-ben szenvedő nők számára általában intenzívebb a fájdalom, mint amilyenek a terhesség korai szakaszára jellemző görcsök lehetnek.
 • Hányinger, és/vagy hányás: A hányinger és a hányás inkább a korai terhességre jellemző, és nem a közeledő menstruációs időszakra, illetve csak nagyon keveseknél jelentkezik a PMS tüneteként. Kismamaként viszont sokan csak akkor tapasztalják meg, amikor már elmaradt a vérzésük, és biztosan tudják, hogy babát várnak.  

Ami csak a terhességre jellemző tünet:

 • Kimaradt menstruáció: A menstruáció elmaradása a terhesség legbiztosabb jele. Rendszeres ciklus esetén már a várható menstruációt követő napon érdemes terhességi tesztet csinálni.
 • Beágyazódási vérzés és görcsök: Ugyan nem mindenkinél jellemző, de a beágyazódásnak is lehetnek tünetei, mint a már említett vérzés, illetve görcsök, amelyek nagyban különböznek a menstruációs vértől és fájdalomtól.
 • Hüvelyi folyás: A megnövekedett ösztrogéntermelés a terhesség alatt fokozott hüvelyi folyást eredményez.
 • A mellbimbó és a bimbóudvar színének változása: Van, akinél csak később mutatkozik, de sok nő számára kifejezetten a korai terhességi tünetek között jelentkezik a mellbimbó és a bimbóudvar besötétedése.
(Forrás: medicinenet.com)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék