Teherbeesés

Így hat a férfiak életkora a termékenységre

Gyakrabban hallunk arról, hogy mennyire számít a női termékenységre nézve az életkor, de ez nem jelenti azt, hogy a férfiak termékenysége ne változna a korukkal.
2022. Augusztus 08.
Hatással van a férfiak életkora a termékenységre? (Fotó: Getty Images)

Ahogy a The Conversation is írja, a férfiak termékenysége ugyan nem fejeződik be olyan hirtelen, mint a nőké, hiszen a here továbbra is képes tesztoszteront és hímivarsejteket termelni, ami lehetővé teszi, hogy  – extrémebb esetben – egyes férfiak akár 80-90 éves korukig képesek legyenek gyermeket nemzeni.

Azonban ez nem jelenti azt, hogy a férfiak termékenységét ne befolyásolja az életkor. Egy tanulmány kimutatta, hogy a nők életkorához való igazítást követően egy 12 hónapos időszakban a fogantatás esélye 30 százalékkal kisebb volt a 40 év feletti férfiaknál, mint a 30 évesnél fiatalabbaknál.

Bár a hímivarsejtek még mindig termelődnek, de a minőségük megváltozik. A termelt spermiumok száma (koncentráció vagy spermiumszám), hogy mennyire jól úsznak, és az alakjuk, amelyet morfológiának neveznek, mind változik az életkorral.

A Verywell Family szerint a nőknél drasztikusabb a termékenység változása az életkorral, de a férfiaknak is van biológiai órájuk.

Így csökken a hímivarsejtek mennyisége

Az izraeli Soroka Egyetem kutatásában a spermiumok mennyiségét és minőségét vetették össze a férfiak életkorával. A tanulmányban minden olyan tényezőt vizsgáltak, amelyet egy spermaelemzésnél szoktak, beleértve azt is, hogy milyen gyakran éltek szexuális életet. Ezt azért fontos figyelembe venni, mert a szexuális absztinencia ronthatja a hímivarsejtek minőségét, és a gyakori szex egészségesebb spermiumokat eredményezhet.

A kutatók úgy találták, hogy a hímivarsejtek mennyisége 30-35 éves kor között volt a legmagasabb, míg 55 éves kor után volt a legalacsonyabb.

A tanulmány megállapította azt is, hogy a spermiumok mozgékonysága (motlitás – ez azt jelzi, hogy milyen jól úsznak a hímivarsejtek) is változott az életkorral: ez 25 éves kor előtt volt a legjobb, és 55 éves kor után a legalacsonyabb. Összevetve a hímivarsejtek mozgékonyságát a 30-35 éves korú férfiakéhoz képest 55 éves kor után a motilitás 54 százalékkal csökkent.

A genetikai problémák kockázata is növekszik

Az alacsonyabb minőség mellett az életkor hatással van a spermiumok genetikai minőségére is. A Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium és a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem vizsgálatában a kutatók megállapították, hogy a hímivarsejtek genetikai hibái növekednek az életkorral. Ezek a genetikai hibák a következő problémákat okozhatják:

  • csökkent termékenység
  • a vetélés kockázatának növekedése
  • egyes születési rendellenességek fokozott kockázata
  • a halvaszületés kockázatának növekedése

A női életkor és a férfi életkor kombinációja tovább növelheti a születési rendellenességek kockázatát.

Az apai életkor előrehaladtával növekedhet például a következők kockázata:

  • Down-szindróma
  • achondroplasia
  • autizmus
  • bipoláris zavar
  • gyermekkori leukémia
  • skizofrénia

A női és férfi életkor együttesen

A nő és a férfi életkorát nem csak külön, hanem együttesen is érdemes figyelembe venni.

Egy 782 pár bevonásával készült tanulmányban azt vizsgálták, hogy mekkora a fogantatás esélye az életkor alapján, ha közvetlenül a legtermékenyebb napon (közvetlenül az ovuláció előtt) került sor szexuális együttlétre. Egyértelmű termékenységcsökkenést találtak a női életkor alapján.

19-26 év között 50 százalék esélye volt a teherbe esésnek a legtermékenyebb napon, míg 35-39 év között csupán 29 százalék. A férfi életkorának hatása pedig úgy alakult, hogy ha a 35-39 éves nők esetében a férfi 5 vagy több évvel idősebb volt a nőnél, a teherbe esés sikerességének esélye 15 százalékra csökkent.

A férfi életkor és az IVF sikeressége

A korai kutatások azt mutatták, hogy a férfiak életkora negatívan befolyásolhatja az IVF sikerességét. A további kutatások azonban úgy találták, hogy az ICSI (intracitoplazmatikus spermium injekció) technológia alkalmazásával leküzdhetők az életkorral összefüggő hátrányok.

Egy tanulmányban visszamenőleg vizsgáltak valamivel több mint 2500 IVF-ciklust, amelyek során ICSI-t is alkalmaztak. A kutatók azt találták, hogy a férfiak életkora csökkentette a számát a jó minőségű embrióknak, de nem rontotta a terhesség arányát, és nem növelte a koraszülés vagy a vetélés kockázatát.

Egy másik tanulmány – amely nagyjából 4800 ciklust vizsgált – donor petesejtek IVF-ICSI ciklusban történő alkalmazását vizsgálta. Ennél az összes donor petesejt 36 éves vagy fiatalabb nőktől származott.

A kutatók úgy találták, hogy a spermiumok száma, koncentrációja és motilitása csökkent az életkorral, de ha a terhességről és az élve születésekről volt szó, a számok jók voltak. Az előrehaladott apai életkor ekkor nem rontott a sikeresség arányán.

Fontos megjegyezni, hogy nem lehet ezeket az eredményeket azokra általánosítani, akik nem használnak IVF-et, és azokra sem, akik nem használnak IVF-et ICSI-vel.

Források: theconversation.comverywellfamily.com