Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Humánreprodukciós Igazgatóság fogja koordinálni az államosított meddőségi klinikákat

Szerző: Babaszoba.hu

2022. március 24.

Forrás: hvg.hu

Nem verték nagydobra, de a kormány létrehozott egy központi igazgatóságot az államosított meddőségi klinikák irányítására.

Humánreprodukciós Igazgatóság fogja koordinálni az államosított meddőségi klinikákat (fotó: Getty Images)
Az Országos Kórházi Főigazgatóságon belül a Humánreprodukciós Igazgatóság koordinálja majd az állam által átvett meddőségi intézetek munkáját. Az erről szóló belügyminiszteri utasítás már januárban megszületett, de eddig nem verték nagydobra - írja a hvg.hu.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a hvg.hu kérdésére azt írta: az igazgatóság működéséről és feladatairól hamarosan részletesen tájékoztatnak majd, de hogy mikor, arra nem tértek ki.
Előzetesen azt lehet tudni, hogy a Humánreprodukciós Igazgatóság:
  • ellátja majd a humán reprodukciós kezelésekkel kapcsolatos központi koordinációs feladatokat,
  • közreműködik a szakmai koncepciók kialakításában,
  • megszervezi a humánreprodukciós járóbetegellátás módszertanát
  • felméri a képzések rendszerét, a humánerőforrás-igényt
  • valamint közreműködik a humán reprodukcióval kapcsolatos edukáció stratégiájának kialakításában.
A Humánreprodukciós Igazgatóság élére a hvg.hu értesülései szerint dr. Vesztergom Dórát szánják, aki elismert meddőségi szakorvos, eddig a Semmelweis Egyetem Asszisztált Reprodukciós Centrumában dolgozott és egyébként Novák Katalin sógornője.
A kormány 2019-ben államosított hat meddőségi klinikát, majd 2021 nyarán döntött úgy, hogy államosítja a maradék három magánkézben lévő meddőségi klinikát 2022. július 1-ig. 2022. július 1-jétől kizárólag állami meddőségi klinikákon kezelhetők Magyarországon az erre jogosult nők, 2021. szeptember 30-tól pedig már új beavatkozásokba sem lehet kezdeni a magánklinikákon.
A jelenlegi törvény szerint azok a nők, akik elmúltak 45 évesek vagy már túlvannak 5 próbálkozáson kimaradnak a lombikprogramból. A korábbi ígéretek ellenére továbbra sem elérhető a fizetős lombik.
A szakma és a szakértők sokáig találgatták, miért volt szükség a meddőségi kezelések államosítására. A kormány anyagi visszaélések emlegetett, de eddig még nem derült ki, mit is értettek alatta. A legtöbb szakértő elismeri, hogy a meddőségi problémákkal küzdő párok száma növekszik, a szakemberek száma viszont csökken - így a területen valóban változásokra van szükség.
A tervek arra sem térnek ki, hogy a jövőben a kormány növelné-e a meddőségi intézetek számát. Becslések szerint Magyarországon a gyermekre vágyó párok 15 százaléka küzd meddőségi problémákkal. Ez jelenleg 100-150 ezer párt jelent, egyúttal 300 ezerrel kevesebb gyermeket.
A szakmában dolgozók úgy látják, hogy a meddőségi eljárások sikerességén a jogszabályi helyzet változása is segítene, hiszen a magyar nők a legtöbbször azért járnak külföldi intézményekbe, mert ott engedélyezett a petesejt-adományozás, míg itthon rendkívül szigorú törvényi keretei vannak.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék