Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Házasságkötéskor így változhat a nevünk

Szerző: Babaszoba.hu

2021. április 2.

Forrás: Index.hu

A leendő házasoknak az esküvőszervezés mellett gondolniuk kell arra is, megváltoztatják-e a nevüket, illetve milyen nevet választanak majd a házasságkötés után. Milyen lehetőségeik vannak?

Házasságkötéskor így változhat a nevünk (Fotó: Getty Images)

Milyen nevet választhatnak a friss házasok?

Ahogy az Index.hu cikke is írja, a Polgári törvénykönyv 4:27. §-a sorolja fel a házastársak névviselési változatait.
A házasságkötés után a feleség választása szerint viselheti:
  • a születési nevét vagy azt a nevét, amit közvetlenül a házasságkötés előtt viselt - tehát megtarthatja a korábbi nevét, pl. Nagy Anna
  • a férje teljes nevét a házasságra utaló toldással, és ehhez hozzákapcsolhatja azt a nevet is, amit a házasságkötés előtt közvetlenül viselt - tehát felveheti a férje teljes nevét, amihez akár hozzákapcsolhatja a saját nevét is, pl. Kovács Pálné, vagy Kovács Pálné Nagy Anna
  • a férje családi nevét a házasságra utaló toldással, és ehhez hozzákapcsolja azt a nevet is, amit a házasságkötés előtt közvetlenül viselt - tehát felveheti férje családi nevét, és hozzákapcsolja a saját nevét is, pl. Kovácsné Nagy Anna
  • a férje családi nevét, saját utónevét hozzákapcsolva, pl. Kovács Anna
A házasságkötés után a férj választása szerint viselheti:
  • a születési nevét vagy azt a nevét, amit közvetlenül a házasságkötés előtt viselt - tehát megtartja a korábbi nevét, pl. Kovács Pál
  • a felesége családi nevét, saját utónevét hozzákapcsolva, pl. Nagy Pál
A felsoroltakon kívül a férj, illetve a feleség a házasságkötés után kettejük családi nevét is összekapcsolhatja házassági névként, ehhez hozzáfűzve a saját utónevét - pl. Kovács-Nagy Anna/Kovács-Nagy Pál, Nagy-Kovács Anna/Nagy-Kovács Pál. Ebben az esetben azt kell figyelembe venni, hogy az összekapcsolt házassági név családi nevekből képzett része maximum kéttagú lehet.
Megegyezés hiányában a házastársak a házasságkötést megelőzően viselt nevet viselik tovább. Ez alól az a kivétel, hogy a feleség nem viselheti az előző férje teljes nevét a házasságra utaló toldással.
A házassági névviselési formától meg kell különböztetni a házassági névváltoztatást - ez utóbbinak két törvényi feltétele van: csak a házasság megszűnését követően lehet engedélyezni, és csak abban az esetben, ha a névhasználat személyazonosításra alkalmas hatósági igazolvánnyal vagy a személyiadat- és lakcímnyilvántartás alapiratával igazolható.
Mit érdemes tudni a névviselésről a házasság megszűnése vagy érvénytelenségének megállapítása után?
A volt házastársak a házasság megszűnése vagy érvénytelenségének megállapítása után a házasság fennállása alatt viselt nevet viselik tovább. Abban az esetben, ha valamelyikük ettől el szeretne térni, azt az anyakönyvvezetőnek jelentheti be a házasság felbontása vagy érvénytelenségének megállapítása után. A volt feleség ebben az esetben sem viselheti a volt férje nevét a házasságra utaló toldással, ha azt  nem viselte a házasság fennállása alatt sem.
A feleség, illetve a férj a korábbi házasság alatt viselt közös házassági nevet újabb házasságkötés esetén is tovább viselheti, annak figyelembevételével, hogy a feleség a volt férje nevét a házasságra utaló toldással nem viselheti. Ez a joga pedig akkor sem éled fel, ha megszűnt az újabb házassága.
A volt férj kérelmére a bíróság abban az esetben tilthatja el a volt feleséget a házasságra utaló toldást tartalmazó névviselésétől, ha a feleséget szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélték.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék