Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hátrahajló méh és a teherbeesés

Szerző: Kiss Virág

2017. augusztus 23. | Frissítve: 2021. augusztus 3.

Forrás: babaszoba.hu

A hátrahajló méh a nők mintegy negyedénél fordulhat elő, mégis számtalan tévhit él a köztudatban ezzel kapcsolatban. Valóban nehezíti a teherbeesést?

A méh és a petefészkek


Első nőgyógyászati vizsgálatomkor az orvosom vészjósló hangon közölte, hogy jó, ha tudom, hogy hátra hajló méhem van. Majd gyorsan felvilágosított, hogy ez garantáltan meg fogja nehezíteni a teherbe esést. Nos, nem így volt. Mindkét gyermekem villámgyorsan megfogant, és a terhességemet sem befolyásolta ez a rendellenesség. De valóban rendellenesség a hátrahajló méh? És valóban nehezítheti a teherbeesést?
Számoljunk le néhány tévhittel a hátra hajló méhhel kapcsolatban!

Mit kell tudni a méhről?

A méh leginkább egy körtéhez hasonló izmos, üreges szerv, melyhez a felső pólusánál két oldalról csatlakoznak a petevezetékek. Az esetek nagy részében a méh előredől és görbül, a méhtest pedig ráfekszik a húgyhólyagra. Mivel ez gyakoribb, ezért ezt az elhelyezkedést tekintik normálisnak, pedig a méh elhelyezkedése tekintetében is többféle típust különböztethetünk meg: egyenesen álló, kiegyenesedett és több hátra hajló formája is ismert ennek a szervnek.

Mi is az a hátrahajló méh?

A leleten a retroflexio uteri kifejezés utal arra, ha valakinek hátrahajló méhe van. Ilyenkor a méh a végbél felé dől, és a méhszáj előre néz. A hátrahajló méh lehet veleszületett tulajdonság, de szerzett rendellenesség is. Ez utóbbinak az az oka, hogy a méhet támasztó, függesztő szalagok meggyengültek a korábbi szülések vagy nőgyógyászati betegségek (pl. mióma, endometriózis, petefészekciszta) következtében.
A hátrahajló méh igen gyakori, a nők akár 20-25%-ánál is előfordulhat, és az esetek többségében semmi különösebb jelentősége nincs: sem a teherbeesést sem pedig a terhesség kihordását nem befolyásolja. Fontos hangsúlyozni, hogy a vetélés kockázatát sem növeli. Mindössze tehát a méh helyzetének egyfajta variációjáról van szó.
A méh hátrahajlása különböző mértékű lehet, továbbá aszerint is megkülönböztetjük, hogy mozgatható-e vagy lenőtt a szerv. A teherbeesés szempontjából elsősorban a hátrahajló és lenőtt méh okozhat meddőségi problémát. Ez esetben a hátra hajló méh oka valamilyen korábban kialakult súlyos gyulladás (belső nemi szervek gyulladása, hashártyagyulladás). Sokszor a petevezetőt érinti a gyulladás, ami emiatt az elzáródott ás átjárhatatlanná válik. Ez pedig valóban meddőséget eredményez.
Mivel a lenőtt hátrahajló méh okozhat különféle fájdalmakat (elsősorban menstruációkor, közösüléskor és székelésekor), ezért ilyenkor műtéti megoldással kell az összenövéseket oldani. Hasonlóképp okozhat az endometriosis is hegesedést, amely hátrahajló méhet - és meddőséget eredményezhet.
Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a mobilis, hátrahajló méh esetén alapvetően nincs szükség semmiféle beavatkozásra, és a teherbeesés sincs nehezítve.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék