Teherbeesés

Hatással lehet a szoptatás a terhességi teszt eredményére?

Ha éppen szoptatsz, és azt gyanítod, hogy várandós vagy, felmerülhet benned a kérdés, hogy a szoptatás hatással lehet-e a terhességi tesztre? Lehet pontatlan az eredmény a hormonoktól, amelyek a szoptatás alatt jelen vannak a szervezetedben?
2021. Október 30.
Hatással lehet a szoptatás a terhességi teszt eredményére? (Fotó: Getty Images)

Az egyszerű válasz erre a kérdésre, hogy nem, a szoptatás nincs hatással a terhességi teszt eredményére. “A szoptató anyák szoktak emiatt nyugtalankodni, de nincs ok az aggodalomra. A terhességi teszt megbízhatóságát ez nem befolyásolja, mivel a terhességi teszt a hCG hormon – a humán korion-gonadotropin – mennyiségét méri a vizeletben vagy a vérben. Ezt a nagyon specifikus hCG hormont csak a méhlepény termeli” – mondta el a romper.com portálnak Dr. Allen Morgan szülész nőgyógyász és meddőségi specialista, a Morgan Fertility and Reproductive Medicine orvosigazgatója.

A portál idézi az Amerikai Terhességi Egyesületet (American Pregnancy Association/APA), mely szerint a terhességi teszteket, melyek a vizeletből vagy a vérből mutatják ki az eredményt, a humán korion-gonadotropin (hCG) hormon kimutatására tervezték, amely akkor termelődik, amikor a megtermékenyített petesejt a méhhez tapad, és a terhesség elkezdődik.

Érdemes azt tudni, hogy a szülés után a menstruáció egy ideig elmaradhat, aminek nem feltétlenül egy újabb várandósság az oka. A portál is kiemeli, hogy mivel a szoptatás elnyomhatja az ovulációt és a ciklus visszatérését, ezért vannak, akik úgy gondolják, hogy az aktív szoptatás időszakában nem eshetnek teherbe. Azonban ez nem garancia arra, hogy nem lesz valaki ismételten várandós, ha a szoptatás az egyetlen fogamzásgátlási módszere.

Ahogy a whattoexpect.com is megjegyzi, bizony teherbe lehet esni szoptatás közben is. Mert bár a szoptatás késleltetheti az első ovulációt a szülés után, azonban felszabadulhat valamelyik petefészekből egy petesejt, tehát megtörténhet az ovuláció, és lehetséges a teherbe esés a szülés utáni első menstruáció megjelenése előtt.

A kulcsszereplő az oxitocin hormon, amely az anyatej termelődéséért felelős. Ez valójában elnyomhatja az agyat abban, hogy előállítsa azt a fő hormont, amely arra serkenti a petefészkeket, hogy minden hónapban megtörténjen a peteérés. Ha egy anya kizárólagosan, vagy akár folyamatosan szoptat, kevésbé valószínű, hogy lesz peteérése, amíg el nem kezdődik az elválasztódás.

Azonban a szoptatásnak ez a hatása egyre gyengébb lesz, minél több idő telt el a szülés óta. Mivel az ovuláció a havi ciklus során a menstruáció előtt következik be, a menstruáció távolléte nem zárja ki annak az esélyét, hogy egy adott ponton megtörténik a peteérés. Valójában a leggyakrabban az ovuláció után nagyjából két héttel történik a menstruáció. Így ha valaki megvárja a menstruációt azzal, hogy más fogamzásgátlási módszert is alkalmazzon, akkor lehetséges, hogy teherbe esik.

Ezért ha nem szeretnél, vagy még nem szeretnél ismét teherbe esni, javasolt beszélned a nőgyógyászoddal arról, milyen más fogamzásgátlási módszert javasol, abban az esetben is, ha szoptatsz.

Források: romper.comwhattoexpect.com