Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Gyermekvállalás: a leggyakoribb kérdések

Szerző: Babaszoba.hu

2020. november 25.

Forrás: babaszoba.hu

Ha a gyermekvállalást fontolgatod, valószínűleg felmerülnek benned olyan kérdések, hogy vajon mennyi időbe telik, mire sikerül teherbe esni, mikor és milyen gyakran kell szexelni, mikor kell abbahagyni a fogamzásgátló szedését?

Gyakori kérdések, ha babát terveztek (Fotó: Getty Images)

Mekkora a teherbe esés esélye?

Mekkora az esély rá, hogy ebben a hónapban teherbe tudsz esni? A legtöbb pár esetében 15-25% az esélye, hogy megfogan a baba az adott hónapban. Azonban néhány dolog hatással lehet ennek az esélyére.
  • Életkor. A 30. életév után minden egyes hónappal csökken a teherbe esés esélye, és az életkor előrehaladtával, a 40-es életévekben már meredeken csökken.
  • Szabálytalan menstruációs ciklus. A szabálytalan ciklus megnehezíti az ovuláció idejének kiszámítását.
  • Az együttlétek gyakorisága. A ritkább együttlétekkel csökken az esélye a teherbe esésnek.
  • Az idő, amíg próbálkoztok. Ha egy év után sem fogan meg a baba, kisebb lehet a teherbe esés esélye.
  • Továbbá betegségek, bizonyos egészségügyi állapotok is hatással lehetnek a teherbe esésre.

Segíthet, ha többet tudsz a ciklusodról

A ciklus első napja, amikor már élénkpiros vérzés jelentkezik, nem csak foltok. A ciklus hossza általában 21-35 nap, de akár hosszabb is lehet. Ha hónapról-hónapra változik néhány nappal, akkor szabálytalan ciklusról beszélhetünk. Sok nőnek rendszertelen a ciklusa, és ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy bármiféle baj lenne.

Milyen gyakran érdemes szexelni?

A rövid válasz, hogy gyakran. Sokan számolgatják, mikor van a nőnek peteérése, hogy ez alapján tudják időzíteni az együttléteket. A megközelítésnek van értelme, azonban a tanulmányok szerint az időablak, amikor a spermiumnak esélye van megtermékenyíteni a petesejtet, elég rövid. Valójában 3-5 nap ez az időablak, néhány nap az ovulációig és maga az ovuláció napja. A legnagyobb esély a teherbe esésre a peteérés előtti 1-2 napban van. A szexszel kapcsolatban az orvosok javaslata, hogy érdemes az együttléteket minden másnapra időzíteni, a peteérés előtti héttől, vagy a menstruáció vége után kezdődően.
Azonban a szervezet nem mindig viselkedik óramű pontossággal, még szabályos ciklus esetén is előfordulhat bármikor a peteérés, ezért nem logikus kizárólag arra a néhány napra időzíteni. A szakértői tanács tehát az, hogy a heti 2-3 alkalom segíthet növelni a teherbe esés esélyét.

Mennyi idő alatt csökken a fogamzásgátló hatása?

Már a fogamzásgátló tabletta abbahagyása után azonnal is teherbe lehet esni, amint a hormonok kiürülnek a szervezetből, de beletelhet akár néhány hónapba is, amíg a peteérés újra normális megkezdődik. Ha az a kérdés merülne fel, hogy biztonságos-e a teherbe esés a tabletta abbahagyása után, a válasz igen. Azok, akik azonnal teherbe tudnak esni a tabletta elhagyását követően, valószínűleg ugyanakkora eséllyel hoznak világra egészséges babát, mint azok, akiknél néhány hónappal a tabletta után történik meg a fogantatás.
Forrás: webmd.com

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék