Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Gyermeket szült a méhtranszplantáción átesett nő

Szerző: Jaksa Petra

2017. december 10.

Forrás: babaszoba.hu

A Baylor University Medical Center orvosai adták közre a hírt, miszerint múlt hónap végén megszületett a méh transzplantáción átesett nő első gyermeke.

A dallasi születésű kisfiú több szempontból is okot ad az orvostársadalomnak az ünneplésre. Ő az első baba ugyanis, aki az Egyesült Államokban méhátültetés után született - írja a Parents.com.
Az eset egy másfél éven át tartó átfogó klinikai kísérlet része volt. Az egészségügyi rendszer online felülete, a Scrubbing In szerint a Baylor University Medical Center az egyik első egyetem az Egyesült Államokban, mely a méhátültetést vizsgálja, mint egy új teherbe esést segítő módszert a méhrendellenességgel küszködő vagy méh eltávolításon átesett nők számára. A kísérletben résztvevő nők mindegyike ezen problémák valamelyikével állt szemben, és egytől-egyig úgy tudták, hogy már soha többé nem eshetnek teherbe.
Az egészséges kisfiúnak életet adó nő, illetve párja szerették volna megtartani az inkognitójukat, a hölgy donorja, Taylor Siler, dallasi ápolónő azonban interjút adott a Time-nak. Siler, aki két fiú édesanyja, mikor az orvosi kísérletről olvasott, úgy döntött, hogy felajánlja a méhét, ugyanis férjével úgy döntöttek, hogy nem szeretnének több gyereket. - Vannak a családomban is olyanok, akiknek nagyon nehezen jött össze a baba, és azt gondolom, hogy ez nem igazság ? mondta a Time-nak. - Szerintem, ha van lehetőség rá, hogy másoknak is megadjuk az esélyt, akkor az egy fantasztikus dolog.
Több sikeres szülés is volt már a világon méhtranszplantáció után
Siler nem tudta, hogy pontosan ki lesz az, akihez kerül majd a donor, azonban a transzplantáció napján és amikor a nő teherbe esett, váltottak egy-egy levelet. A kórház pedig nemrég közölte Silerrel, hogy az asszony életet adott egy egészséges kisfiúnak. - Csak sírtam, és folyton könnybe lábadt a szemem akárhányszor eszembe jutott az egész ? mondta az ápolónő a Time-nak. - Minden nap gondolok rájuk, és ez valószínűleg már így lesz életem végéig.
Dr. Doug Lawson, a Baylor egyetem lektora is nyilatkozott a fantasztikus hírt követően. - A kísérlettel végig az volt a célunk, hogy hozzájáruljunk nemzeti és nemzetközi szinten is mindahhoz, amit eddig az átültetésekről tudtunk. Ez a gyermek a program sikerét bizonyítja, és nagyon boldogok vagyunk, hogy részesei lehettünk egy ekkora mérföldkőnek az édesanya életében.
Liza Johannesson, szülész-nőgyógyász és a Baylor egyetem méh transzplantációs sebésze így nyilatkozott: - Nagyon sokat vártunk erre a pillanatra, és azt hiszem, mindenki, aki jelen volt megkönnyezte ennek a kisfiúnak a születését. Én legalábbis biztosan.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék