Teherbeesés

Gondok szex után- mi okozhatja?

A szexuális együttlétek után olykor előfordulhatnak kellemetlen, fájdalmas tünetek, melyek akár betegségre is utalhatnak.
2017. Június 08.

Dr. Lőrincz Ildikótól, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológustól megtudhatja, vajon melyek a leggyakoribb panaszok, és hogy mi állhat ezek hátterében.

Hólyaghurut

Meglepően sokan vannak azok, akik az együttlétek után gyakran tapasztalnak felfázásos tüneteket, vagyis gyakori vizelési ingert, égő, csípő érzést hólyagürítés során, valamint alhasi görcsöket. Ekkor nagy valószínűséggel az okozza a gondot, hogy az illető egy korábbi hólyaghurutból nem gyógyult fel maradéktalanul, ami miatt a kórokozók megtelepedtek.

Mivel a szex során erős vérbőség keletkezik, az kiváló alkalom arra, hogy a fertőzés és a gyulladás fellángoljon. A problémát leggyakrabban baktériumok okozzák, melyek a közösülés során keletkező esetleges mikrosérüléssel is bejuthatnak a húgycsőbe. Nőknél viszonylag gyakori a probléma, mivel a hüvely és a húgyutak igen közel vannak egymáshoz, így gyorsan hólyaghurut lehet egy hüvely fertőzéséből is. Fontos, hogy a problémával a beteg mihamarabb orvoshoz forduljon, mivel megfelelő kezelés nélkül a panasz könnyen krónikussá válhat!

Érdemes tudni, hogy hasonló tüneteket okozhat a hüvelyszárazság is, hiszen ha nincs kenőanyag, a húgycsőben lévő mikrosérülések ugyanolyan panaszokkal járnak, mint maga a hólyaghurut. Azonban ezen sérülések növelhetik magára a hólyaghurutra való hajlamot is- mondja a szakértő.

Hasi görcs, fájdalom

Szex után előfordulhat, hogy a nőnél fájdalom, hasi görcs jelentkezik. Amennyiben nem gyakori a panasz, úgy meglehet, hogy hevesebb együttlét, a házasélet kiváltotta ovuláció, illetve az orgazmus miatti oxitocin-többlet okozta méhösszehúzódás áll a háttérben, ám ha sokszor előfordul, úgy érdemes orvoshoz fordulni! Amennyiben szex közben is jelentkezik a fájdalom, úgy endometriózis, illetve mióma is okozhatja, de ugyanúgy kiválthatja gyulladás, fertőzés is, ezért mindenképp nőgyógyászati vizsgálat javasolt!

Égő, viszkető érzés

Amennyiben rövid időn belül elmúlik a panasz, úgy az is lehet, hogy csupán a hüvely falának apró sérülése okozza a kellemetlen tünetet Viszont visszatérő égő, viszkető érzést általában gyulladás okozza, melyet valamilyen fertőzés vált ki, főleg, ha azt megváltozott folyás is kíséri. Kenetvétellel megállapítható, milyen mikroorganizmus okozza a problémát, és ennek birtokában kezdődhet meg a célzott kezelés, melynek egyik fontos momentuma a hüvely ph-jának a visszaállítása. Mindezeken kívül bár ritkán, de előfordulhat az óvszer anyagára való allergia is, ami hasonló tüneteket okoz – mondja dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa.

Pecsételő vérzés

A szex utáni pecsételő vérzés oka általában hüvelyszárazság, ami miatt az aktus során a hüvelyben lévő apró hajszálerek elpattanhatnak, főleg, ha alapból fennáll valamilyen gyulladás. A hüvelyszárazság hátterében a pszichés tényezőkön kívül állhat még pl. túl nagy mennyiségű prolaktin (főleg szoptatás során), fertőzések, pajzsmirigyproblémák, illetve túl kevés ösztrogén hormon. Ez főleg posztmenopauzában fordul elő- ekkor hormonpótlás javasolt, főleg akkor, ha egyéb kellemetlen tünetek is társulnak hozzá (pl. hőhullámok, ingerlékenység, izzadás). A pecsételő vérzés ezen kívül még számtalan probléma okozhatja, pl. endometriózis, fertőzés, polip.

Kapcsolódó cikkeink:

A szex segíti a párokat a kötődésben

8 meglepő tény a terhesség utáni szexről

Forrás: Nőgyógyászati Központ