Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezekre a vitaminokra figyelj, ha teherbe szeretnél esni

Szerző: Jenei Gréta

2019. január 25. | Frissítve: 2021. április 28.

Forrás: babaszoba.hu

Tervezett terhességnél a nők nagy része ma már kellő egészségtudatossággal, életmódjának megváltoztatásával vág bele a babaprojektbe. Tudja, hogy mindezek kulcsfontosságúak lehetnek a sikerhez.

Az esélyek szempontjából meghatározó az ételmód minősége, a táplálkozás, a szexuális aktivitás gyakorisága és a megfelelő időzítése az együttléteknek. De ugyanennyire fontos a hormonháztartás megfelelő működése, a szervek állapota is a teherbeesés sikerét illetően.
Hogy kiderítsük, milyen összefüggés van a táplálkozás és a teherbeesés között, és hogy milyen tápanyagokra van szüksége a szervezetnek, ha valaki teherbe szeretne esni, dr. Szőnyi Györgyöt, a G1 Intézet orvos igazgatóját hívtuk segítségül.
A babaprojekt sikerének egyik titka a megfelelő táplálkozás, életmód

Mértékletességre kell törekedni

fehérjedús, szénhidrátban és zsiradékban csökkentett étrend az optimális a terhességet tervező nők számára - hangsúlyozza dr. Szőnyi György. A túlzott cukor- és szénhidrátbevitel rontja a petesejtek minőségét, a cukoranyagcsere-zavar, illetve az inzulinrezisztencia pedig termékenységi problémákhoz vezethet.
Zöldségeket, gyümölcsöket - olyanokat, amiben nincs sok cukor -, fehér húsokat, csirkét, pulykát, halat ajánlott fogyasztania annak, aki minél hamarabb szeretne teherbe esni. A szénhidrátokkal mindenképp óvatosan kell bánni, mert könnyű túlzásba vinni a fogyasztásukat.
Fehérjedús, mérsékelt szénhidrát- és zsírbevitelt szem előtt tartó étrendet alakítsunk ki. Az az ideális, ha naponta négyszer, ötször eszünk, és kisebb adagokat. Fontos, hogy kerülje a babatervező nő a nyers húsokat és a halakat - figyelmeztet a szakember.
Sok esetben a kiegyensúlyozott táplálkozás sem feltétlenül elég ahhoz, hogy a szervezetnek megadjuk azt, amire szüksége van, ilyenkor pótlásra lehet szükség. A kívánt terhesség kapcsán a női hormonális rendszer működése cinket igényel. A bizonyos fejlődési rendellenességek kockázatának csökkentésében szerepet játszó megfelelő folsavszint eléréséhez napi 400 µg folsavat kell bevinni. A fogantatás után a magzat szervezetét is az anyáé látja el vérrel, s a vérképzés vas-, B6- és B12 vitamin-igényes folyamat. De a terhesség előtti szintnél nagyobb mennyiségben lesz szükség magnéziumra, kalciumra, C-vitaminra, D-vitaminra, szelénre, jódra, B-vitaminokra is.

A férfiaknak is érdemes figyelniük az életmódjukra

Azokat az egészséges táplálkozási irányelveket szükséges szem előtt tartaniuk a férfiaknak, amelyek babatervezéstől függetlenül is követendők. Nincs táplálkozásra vonatkozó extra kitétel a leendő apáknál.
Ami nagyon fontos, hogy egészséges életmódot folytassanak, mentesen a káros szenvedélyektől. Abba kell hagyni a dohányzást, fel kell függeszteni a droghasználatot (a marihuána-fogyasztást is), mellőzni kell az alkoholt, és ha vannak leadandó plusz kilók, akkor törekedni kell az elhízás mértékének csökkentésére is, hisz a kutatások szerint ez is rontja a teherbeesés esélyét.
Törekedni kell a rendszeres mozgásra is! Nem csak a testsúly, anyagcsere szempontjából ajánlott, segít a lelki egyensúly megőrzésében is, ami szintén hozzájárul a babaprojekt sikeréhez.
További cikkek, amik érdekelhetnek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék