Teherbeesés

Ezeket feltétlenül kérdezd meg az orvostól, ha babát tervezel

Az egészséges terhesség, a teherbeesés esélyeinek növelése érdekében a következő kérdéseket érdemes megvitatni az orvosoddal.
2020. Február 24.
Ezeket feltétlenül kérdezd meg az orvostól, ha babát tervezel (Fotó: Getty Images)

Néhány hónappal azelőtt, hogy belevágnátok a babaprojektbe, érdemes meglátogatni a nőgyógyászt, hogy az orvos megfelelő tanácsokkal tudjon ellátni, a kórtörténeted ismeretében. A vizsgálaton kívül érdemes megejteni egy beszélgetést is, és feltenned a következő kérdéseket.

Meddig tart majd, amíg teherbe esel?

Az orvos természetesen nem jós, és azt el fogja mondani, hogy van, akinek elsőre összejön a baba, míg másoknak tovább kell próbálkoznia. Viszont a kórtörténeted, az életkorod és az orvosi tapasztalata alapján fog tudni mondani néhány hasznos dolgot.

Mikor kell abbahagyni a fogamzásgátló szedését?

A hormonális fogamzásgátlók abbahagyása, illetve a spirál levetetése után nem biztos, hogy azonnal képes leszel teherbe esni. Az orvos el fogja mondani, hogy nagyjából mire számíthatsz, mikor áll helyre a hormonális egyensúlyod, de ez beletelhet egy-két hónapba.

Befolyásolja az egészségügyi állapotod az esélyeidet?

Egyes egészségügyi problémák, mint a PCOS, endometriózis, pajzsmirigyprobléma hatással lehetnek a fogamzóképességre is. Illetve a partner esetében is lehetnek olyan problémák, amelyek nehezítik a teherbe esést.

Kell szedned valamilyen vitamint?

A folsav szedését javasolt már a próbálkozás előtti hónapokban elkezdeni, és az orvos javasolhat prenatális vitaminokat, illetve bizonyos ásványi anyaghiány esetén egyéb kiegészítést is.

Kell változtatnod az életmódodon?

A túlsúly nehezítheti a teherbe esést, és olyan komplikációkhoz is vezethet, mint a terhességi cukorbetegség vagy a magas vérnyomás. A túlzott alkoholfogyasztás, cigarettázás, de még a túlzásba vitt testmozgás is hatással lehet a termékenységre, ezért érdemes az életmódbeli szokásokról is beszélned az orvossal, aki javasolhat változtatásokat.

Kell végeztetned genetikai teszteket?

Az életkor és a családi kórtörténet figyelembe vételével az orvos javasolhat akár genetikai vizsgálatokat, hogy bizonyos örökletes vizsgálatokat ki lehessen szűrni.

Mi az oka, ha esetleg nem tudsz majd teherbe esni?

Ha egy évig próbálkoztok, illetve 35 éves kor felett 6 hónapig, és mégsem sikerül teherbe esned, akkor lehet, hogy meddőségi vizsgálatokra is szükség lesz. Erről is érdemes időben informálódni az orvosnál, hogy tudjátok, mire számíthattok egy esetleges hasonló helyzetben.

Mi a teendő, ha pozitív a terhességi teszt?

Sok pár nem tudja, mi a teendő, ha pozitív a terhességi teszt, hány tesztet érdemes végezni, mikor menjenek el először a nőgyógyászhoz a teszt után. Az orvos erre vonatkozóan is tud adni tanácsokat.

(VIA)