Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezeket érdemes szedni inzulinrezisztencia esetén

Szerző: Babaszoba.hu

2019. október 30.

Forrás: Budai Endokrinközpont

A helyes életmód és a gyógyszeres terápia mellett a táplálékkiegészítők is segíthetnek.

Ezeket érdemes szedni inzulinrezisztencia esetén (Fotó: iStock)
Az inzulinrezisztencia terápiája elsősorban személyre szabott diétán és rendszeres testmozgáson alapul, ami mellett olykor gyógyszeres kezelés is szükséges lehet. Ezeken kívül dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa ajánl néhány táplálékkiegészítőt, melyek segíthetik a betegek közérzetének és értékeik javulását.

Inozitol

Aki IR-ben szenved, bizonyára sokat hallott már az inozitol áldásos hatásairól. Nem is csoda, hiszen a B-vitaminok családjába tartozó anyag igazi csodaszer, mivel csökkenti az inzulinszintet, növeli a progeszteron mennyiségét, helyrebillenti az LH/FSH egyensúlyát, mérsékli a tesztoszteron szintjét, helyreállítja a menstruációs ciklust, sőt, fokozza a zsírégetést is. Mindezeken kívül az IR-rel járó tünetek nagy részén is segít, vagyis megszünteti a székrekedést, az alvászavarokat, valamint remek hatással van a hangulatra, az általános közérzetre is.

D-vitamin

Az IR nagyon gyakran D-vitamin hiánnyal jár együtt, nem véletlen, hiszen a D-vitamin valójában egy hormonszerű anyag, mely igen komoly befolyást gyakorol - többek között- az inzulinszintre. Ugyanis érzékenyíti a sejtek inzulinreceptorait, ráadásul a segít a súlyfeleslegtől is megszabadulni. Ennek oka az, hogy a D-vitamin, amellett, hogy csökkenti az inzulinrezisztenciát, a leptin nevű hormon termelődéséért is felelős, mely a zsírraktárok normál mennyiségű kialakításában és a jóllakottság érzésének elérésében vesz részt.

Barátcserje

A barátcserje a nők egyik legfontosabb gyógynövénye, melyet legtöbbször kapszulaként alkalmaznak. Menstruációs panaszok esetén igen jó szolgálatot tehet a fogyasztása, mivel csökkenti az ösztrogéndominanciát, növeli a progeszteronszintet, vagyis segít a női hormonális egyensúly visszaállításában. - Ennek hatására a rendeződnek a menstruációs panaszok, így a termékenységi zavarok orvoslásában is igen nagy segítséget nyújthat - mondja dr. Bérczy Judit.

Van, hogy gyógyszerre is szükség van

Nagyon fontos, hogy ha az értékek megkívánják, úgy a betegnek gyógyszeres kezelésben is részesülnie kel. Azonban, ha az inzulin és a vércukor mennyisége is normál keretek közé szorult, akkor a tabletta elhagyható, viszont a személyre szabott diétát és a rendszeres testmozgást továbbra is tartani kell.
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék