Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezek az ételek késleltethetik a menopauzát

Szerző: B.G.- babaszoba.hu

2018. május 3. | Frissítve: 2019. június 22.

Forrás: babaszoba.hu

Egy - a Leeds Egyetem által végzett - vizsgálat szerint vannak élelmiszerek, amelyek fogyasztása kitolhatja, míg más ételeké felgyorsíthatja a menopauza kezdetét.

A hüvelyesek késleltethetik a menopauza kialakulását
A kutatás úgy találta, hogy azok, akik halakban és hüvelyesekben gazdag ételeket esznek, eltolják a menopauzájuk kezdetét, míg azok, akik inkább szénhidrátban gazdag élelmiszereket vesznek magukhoz felgyorsítják a folyamatot.
A 40 éves kor előtti menopauza illetve a 40-45 éves kor között jelentkező menopauza számos komplikációval járhat. A csontsűrűség csökkenése, a szívbetegségek nagyobb kockázata és a szexuális vágy elvesztése csak néhány következménye a korai menopauzának. Ha viszont későbbi életkorban jelentkezik a menopauza számos egészségügyi előnnyel járhat. Éppen ezért fontos tudni, hogy mely tényezők befolyásolják a menopauza kialakulását. Ez ösztönözte arra Yashvee Dunneramot - aki a Leeds-i Egyetem Élelmiszertudományi és Táplálkozási Iskolájának kutatója - hogy megvizsgálja van-e a kapcsolat a táplálkozás és a menopauza kezdete között. Eredményeiket a Journal of Epidemiology & Community Health kiadványban tették közzé.
Kutatásukban 35 ezer 35-69 éves nő adatait vizsgálták. Megnézték a vizsgált személyeknél, hogy kaptak-e korábban hormonpótlást, a súlyukat, a fizikai aktivitásuk szintjét és a reprodukciós előzményeiket is.
Az összes nő közül 914-en 40 és 65 év között tapasztalták a menopauzát.

Hogyan befolyásolja a szénhidrát, a hal és hüvelyesek a menopauzát?

A vizsgálatban részt vevő nők általánosan 51 évesen tapasztalták meg a menopauzát, bizonyos ételek összekapcsolhatók a menopauza kezdetével.
A szénhidrátok, mint például a tészták és a rizs napi fogyasztása, összefügg azzal, hogy a menopauza az átlagnál másfél évvel korábban jelentkezett.
Ezzel szemben a halak és a hüvelyesek, mint a borsó és a bab, a menopauza kialakulását késleltetik, nagyjából 3 évvel. Ezenkívül a B6-vitamin és a cink napi nagyobb fogyasztása is összefüggésbe hozható azzal, hogy később jelentkezett a menopauza.
A kutatásban összehasonlították a vegetáriánusokat és húsfogyasztókat és azt találták, hogy a húsevés kb. egy évvel tolja ki a menopauza kezdetét.
Azoknál a nőknél, akiknek nem volt gyermekük, a szőlő és a baromfi nagyobb bevitele mutatott összefüggést a később jelentkező menopauzával.
Ahogy Dunneram fogalmazott: "Eredményeink megerősítik, hogy a táplálkozás és a menopauza között van összefüggés, ami közegészségügyi szempontból fontos lehet."
A szabad gyököknek is szerepet játszhatnak a menopauza megjelenésében, de a pontos oksági kapcsolat még nem ismert.
A finomított szénhidrátot az inzulinrezisztencia kockázati tényezőjeként tartják számon, ami viszont növelheti az ösztrogén termelést, ami korai menopauza kialakulásához vezethet.
(Cikk forrása)
Kapcsolódó cikkeink menopauza témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék