Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezek az állapotok fokozzák a petevezeték elzáródás esélyét

Szerző: Babaszoba.hu

2021. október 11.

Forrás: Nőgyógyászati Központ

A petevezeték elzáródás viszonylag gyakori problémának számít, és jelen jelenhet csupán az egyik, de akár mindkét petevezetéknél is. A meddőség hátterében igen gyakran fedezhető fel a probléma, ám ezt csakis egyfajta invazív módszerrel lehet kideríteni.

Ezek az állapotok fokozzák a petevezeték elzáródás esélyét (fotó: Getty Images)
Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze azokat az állapotokat ismerteti, melyek következtében gyakrabban alakul ki a probléma.

Petevezető elzáródás a meddőség hátterében

A meddőség hátterében számtalan ok húzódhat: ezek lehetnek belgyógyászati, nőgyógyászati, endokrinológiai, pszichés okok is, és azokon belül is még több minden eredményezheti azt, hogy nem sikerül a gyermekáldás. A nőgyógyászati okokon belül igen gyakran derül ki az, hogy az egyik vagy mindkét petevezető elzáródott, és emiatt nem képes a petesejt a méhbe vándorolni.
Ennek több következménye is lehet: az egyik, hogy az illető nem tud teherbe esni, ám nagyobb gondot az okoz, ha a spermium mégiscsak átjut az elzáródott részen (hiszen lényegesen kisebb méretű, mint a petesejt) és a petevezetékben termékenyíti meg a petesejtet. Ekkor méhen kívüli terhesség jön létre, ami egy életveszélyes állapot, így mielőbb műtéti kezelést igényel!

Miért is jön létre az elzáródás?

  • Endometriózis
  • Méhen belüli fogamzásgátló
  • Intim fertőzés
  • Ciszta
  • Kismedencei gyulladás (főleg, ha krónikus)
  • Előző nehéz szülés

Hogyan diagnosztizálható a probléma?

Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze azt javasolja, amennyiben nem sikerül teherbe esni, akkor érdemes petevezeték átjárhatósági vizsgálatot végeztetni- főleg akkor, ha valaki a fent említett problémákkal is küzd. Maga a vizsgálatnak több típusa is van (HSG, HyCoSy), ám ha átfogóbb ellenőrzést szeretne az orvos, akkor méhtükrözést vagy laparoszkópiás vizsgálatot javasol. Bár ezek invazív eljárások, ám jó oldaluk, hogy nem csak diagnosztikus, hanem terápiás módszerek is egyben- ugyanis, ha kiderül az elzáródás, ott helyben meg is lehet azt szűntetni, így már nem lesz többé fizikai akadálya a teherbeesésnek.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék