Teherbeesés

Erre számíthatsz inzulinrezisztencia (IR) kivizsgálásakor

A vércukorszintet és az inzulinszintet is ellenőriztetni kell, amennyiben inzulinrezisztencia vizsgálatra jelentkezünk. Mire figyeljünk a vizsgálat előtt és közben?
2018. Augusztus 31.
Az inzulinrezisztencia a teherbeesési esélyeket is csökkentheti

Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS- és inzulinrezisztencia-specialistája szerint folyamatosan növekszik az inzulinrezisztenciával (IR) küzdők száma, több százezer nőt érint a probléma, és sajnos többen vannak olyanok, akik nem is tudnak betegségükről, mert nem mennek el a kivizsgálásra. A kezeletlen IR meddőséget, illetve olyan kellemetlen és látható tüneteket okoz, mint a fokozott szőrnövekedés vagy a különféle bőrproblémák, ráadásul akár 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet!

A pontos diagnózis felállításában endokrinológus szakorvos segít, általában nőgyógyász bevonásával, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy a két szakterület együttműködése szükséges a sikeres terápiához.

Kivizsgálás előtti teendők

Az inzulinrezisztencia vizsgálata éhgyomorra történik, előtte 10 órán keresztül nem szabad étkezni, és csak némi vizet vehetsz magadhoz. A vizsgálat előtt a gyógyszerek alkalmazását (pl. hogy beveheted-e az allergia elleni szert, esetleg fájdalomcsillapítót) beszéld meg a kezelőorvosoddal! 

Cukorterheléses laborvizsgálat

A reggeli órákban elvégzett inzulinrezisztencia-vizsgálat első lépése az éhgyomri vércukormérés, majd ezt követően meghatározott mennyiségű (75 gramm) glükózt kell vízben feloldva öt perc alatt meginnia a páciensnek, annak kiderítésére, hogy a cukor miként jelenik meg a vérben. Egyszerre szükséges értékelni a vércukorgörbét és az inzulingörbét, ennek érdekében a terheléses vizsgálat 0., 60. és 120. percében megmérik nem csupán a glükóz-, hanem az inzulinértékeket is (hárompontos vércukorterelés inzulinszintekkel).

Mit szabad és mit nem a vizsgálat alatt?

A vizsgálatok között mozogni nem szabad, mivel az izmok munkája jelentősen befolyásolhatja a glükóz- és inzulinszintet. A vizsgálat ideje alatt enni nem lehet, folyadékból pedig csupán néhány korty fogyasztása a megengedett.

A laboreredmény birtokában szakorvosi konzultáció során értékelik ki az eredményeket. Inzulinrezisztencia esetén, annak kezelésében legfontosabb az inzulinérzékenység helyreállítása. Ennek lehetőségei az életmódváltás (mozgás és helyes táplálkozás kialakítása a megfelelő szakember, dietetikus, mozgásterapeuta segítségével), valamint a gyógyszeres kezelés.

Forrás: Budai Endokrinközpont

Ez is érdekelhet:

Forrás: Budai Endokrinközpont