Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Érezhetünk fájdalmat peteérésnél?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. február 27.

Forrás: babaszoba.hu

Az ovulációs fájdalom okai még mindig nem tisztázottak. Mit érdemes erről tudni?

Érezhetsz fájdalmat a peteérés miatt? (Fotó: Getty Images)
A peteérés miatt a nők tapasztalhatnak olyan tüneteket, mint a mellek érzékenysége, a testhőmérséklet változása, vagy a megnövekedett nemi vágy. Néhányan azonban ovulációs, vagy más néven köztes/középidős fájdalmat is éreznek ilyenkor.

Mi is az ovulációs fájdalom?

Ezt a Mayo Clinic úgy határozza meg, mint egyoldali alhasi fájdalom, a peteéréssel összefüggésben. Ez általában a menstruációs ciklus közepén, nagyjából 14 nappal a következő menstruáció kezdete előtt jelentkezik, és néhány perctől akár 1-2 napig is eltarthat. A fájdalom általában azon petefészek területén jelentkezik, amelyből a petesejt kilökődik.
Van, akinél az ovulációs fájdalom együtt járhat nagyon enyhe hüvelyi vérzéssel, folyással, émelygéssel. A fájdalom okai egyelőre nem egyértelműek, de a Mayo Clinic szerint olyan lehetséges okok állhatnak mögötte, mint a tüsző növekedése közvetlenül a kilökődés előtt, vagy esetleg a megrepedt tüszőből való vér vagy folyadék felszabadulása, amely irritálhatja a has szöveteit.

Mindenki érzi ezt a fájdalmat?

Dr. Camille A. Clare, a New York-i Orvostudományi Egyetem szülész-nőgyógyászati docense szerint nem ez a helyzet. - Nem mindenki érez fájdalmat az ovuláció idején, sőt, a többségnek nincs ilyenkor fájdalma - mondta a szakértő. Az ovulációs fájdalom egyébként nem igényel kezelést, magától is elmúlik. Ha azonban súlyos a fájdalom, hányás, hasmenést, nehéz légzést is tapasztal a páciens, a legjobb, ha orvoshoz fordul.
Néhány nő attól tart, hogy az ovulációs fájdalom az endometriózis tünete, hiszen az általa okozott fájdalmak nem csak a menstruációkor, hanem az ovulációkor is jelentkezhetnek. A legbiztosabb, ha ilyen gyanú esetén konzultálnak a kezelőorvosukkal az érintettek, hogy kiderüljön, mi áll a háttérben.
(VIA)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék