Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ennyibe kerül a mesterséges megtermékenyítés

Szerző: Babaszoba.hu

2019. április 24.

Forrás: MedicalOnline

Mekkora költséggel kell számolnia azoknak a pároknak, akik meddőséggel küzdenek?

A Pénzcentrum járt utána annak, hogy vajon mennyibe kerül a meddőségi kezelés azoknak a pároknak, akiknek termékenységi nehézségeik vannak.
Ennyibe kerül a mesterséges megtermékenyítés
Az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) adatai szerint 2012-ben 34 európai országot összehasonlítva a klinikák számát tekintve Magyarország a 26. helyen állt (az első Olaszország 201 klinikával, az utolsó pedig Izland 1 klinikával).
Ha a lombikprogramok sikerességét nézzük, akkor a 22. helyen végeztünk a 32 európai ország közül (28,8 százalékos aránnyal). A 2014-es hazai statisztikák szerint az elmúlt években átlagosan 20 százalékkal nőtt a mesterséges megtermékenyítések száma. A 43 éves kor feletti sikeres beavatkozások aránya három százalék körül alakul - írja a Pénzcentrum nyomán a medicalonline.hu.
A 2017-es módosítás szerint ha öt teljes, az embrió beültetésével végződő kezelés közül bármelyik sikerrel jár, úgy a következő gyermek, gyermekek esetében is négy-négy teljes beavatkozás vehető igénybe az Egészségbiztosítási Alap terhére. A reprodukciós kor felső határának eléréséig, de legfeljebb 45. életév betöltéséig lehet megkezdeni a beavatkozást.
Az államilag támogatott lombikkezelés során szükséges gyógyszerek tb-támogatása 70 százalékról 90 százalékra nőtt, és a magánellátóknál igénybe vett beavatkozásnál az orvosok egységesen 55 százalékos tb-támogatással írhatnak fel gyógyszert.
A beavatkozás konzultációkkal, vizsgálatokkal, vértesztekkel, hormonvizsgálatokkal, ultrahanggal, nőgyógyászati vizsgálatokkal kezdődik és ezek függetlenül attól, hogy támogatottak 150 ezer forintos költséget is jelenthetnek a pároknak. Meg kell vásárolni továbbá az eljárás alatt és azt követően szükséges gyógyszereket is, mely alkalmanként 5-10 ezer forintos kiadás is lehet.
Az első meddőségi konzultáció díja átlagosan 15 és 30 ezer forint, az eljárásnak a költsége, ha már túllépte a pár az 5 támogatott alkalmat, vagy nem államilag támogatott intézményhez fordultak, akkor elérheti az 1 millió forintot is.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék