Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ennyi lombikprogram lesz sikeres

Szerző: Babaszoba.hu

2019. június 30.

Forrás: babaszoba.hu

A szakemberek szerint elértünk a mesterséges megtermékenyítés hatékonyságának csúcsára, vagyis nagyjából ugyanolyan arányban lesz terhesség a lombikprogramokból, mint a természetes megtermékenyülés során.

A European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE) nevű szakmai szervezet legújabb adatai szerint csúcspontjára ért az asszisztált reprodukció két leggyakoribb módszerének, az IVF-nek és az ICSI-nek a sikeressége: az előbbinél 27,1%, míg az utóbbinál 24,3% a létrejövő terhességek aránya.
A mesterséges megtermékenyítés elért a sikeressége csúcsára
Az IVF, vagyis in vitro megtermékenyítés során a petesejt és a hímivarsejt találkozása, a fogantatás laboratóriumban történik meg, majd a megtermékenyített petesejtet, pontosabban embriót ültetik vissza az anyaméhbe. Az ICSI az intracitoplazmatikus spermiuminjekció rövidítése, az eljárás során egyetlen spermiumot vezetnek a petesejtbe, majd az embriót ugyanúgy beültetik. Egyszerre több petesejtet termékenyítenek meg, néhány napig speciális tápoldatban tenyésztik őket, majd a legéletképesebbek kerülnek az anyaméhbe. A mostani vizsgálat során megállapították, hogy sikeresebbek azok a beültetések, ahol az embrió ötnapos, szemben azzal, ahol az embrió csak háromnapos, és azt is, hogy a sikerességere hatással van az is, hogy csak egy embriót ültetnek be, nem pedig többet.
A szakemberek szerint azért nem lehet a jövőben növelni a lombikprogramok sikerességét, mert ezek az arányok nagyjából azonosak a természetesen létrejövő terhességek sikerességével. "A megtermékenyített embriók nagyjából egynegyedéből születik kisbaba. Az emberi szaporodás nem tekinthető kifejezetten hatékonynak" - mondta Roy Farquharson, az ESHRE elnöke. Ugyanakkor azt sem szabad kihagyni a számításból, hogy egyre idősebb nők fordulnak a mesterséges megtermékenyítéshez, akiknél romlik a beültetések sikeressége, nő a vetélések rizikója.
A 37 országból gyűjtött adatok elemzéséből az is kiderült, hogy Spanyolországban végzik a legtöbb ilyen beavatkozást (évente közel 141 000-et), majd Oroszország, Franciaország és Németország következik.
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék