Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Előrehajló méh: teherbe eshetek így is?

Szerző: Babaszoba.hu

2018. május 19.

Forrás: babaszoba.hu

Bár az előrehajló méh helyzete egy kicsit eltér a normálistól, mégis teljesen egészségesnek tekinthető. Sem a fogamzás esélyét, sem a terhességet, sem pedig a szülést nem befolyásolja.

A méh a hasüreg alsó részén elhelyezkedő, nagyjából körte alakú szerv, melyhez (nagyon leegyszerűsítve) két oldalról a petefészkek, alulról pedig a hüvely kapcsolódik. A méhet rugalmas szalagok kötik a medencéhez. A méh nagyjából akkora, mint az összeszorított öklünk, súlya átlagosan 60-70 gramm, de ezt nagy mértékben befolyásolja például a menstruációs ciklus, vagy az, hogy szült-e már valaki. Ideális esetben a méh középen, a húgyhólyag felett helyezkedik el, de a nők 80-90 százalékánál a méh helyzete valamennyire eltér ettől, vagyis (kisebb vagy nagyobb mértékben) előre vagy hátra hajlik, sőt az is előfordulhat, hogy szinte egyenesen áll a hasüregben.
A nők többsége nem tudja, milyen helyzetben van a méhe
Az előrehajló méh rendkívül gyakori, és tulajdonképpen azt jelenti, hogy a méh enyhén "előrebukik" a hólyag irányába. A legtöbb nő nem is tudja, hogy az ideálistól eltérő helyzetben van a méhe, ez általában csak nőgyógyászati, ultrahangos vizsgálat során derül ki. 
Ez az elhelyezkedés nem okoz eltérést a méh felépítésében, nem okoz egészségügyi panaszokat vagy fájdalmakat, és nem befolyásolja azt sem, hogy valaki teherbe tud-e esni vagy képes-e kihordani a kisbabáját. Éppen ezért, nincs szükség semmilyen kezelésre sem.
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék