Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Elcserélte az embriókat a meddőségi klinika

Szerző: Babaszoba.hu

2019. július 13.

Forrás: babaszoba.hu

Két pár is beperelt egy amerikai meddőségi klinikát, amiért összecserélték a mesterséges megtermékenyítés során beültetett embriókat, és már csak a szülés után derült ki, hogy semmilyen genetikai kapcsolat nincs a szülők és a babák között.

A Los Angeles-i CHA klinika ellen néhány héttel ezelőtt nyújtott be keresetet egy magát megnevezni nem kívánó queensi házaspár, akik éveken keresztül próbálkoztak azzal, hogy gyermekük legyen. 2018-ban találkoztak a klinika két vezetőjével, dr. Joshua Bergerrel és Simon Honggal, és ekkor kezdték meg a hónapokig tartó kezeléssorozatot, melyre közel 100 000 dollárt (nagyjából 29 000 000 forintot) költöttek. Csak a második beültetésük volt sikeres, ám az örömükbe egy kis gyanú is keveredett, mert az ultrahangos vizsgálatokon kiderült, hogy ikerfiúkat várnak, annak ellenére, hogy korábban - elvileg - lány embriókat ültettek be. A két kisbaba végül 2019. márciusában született meg, de már a szülőszobában kiderült, hogy valami nem stimmel. A bírósági iratokban csak Y.Z.-ként és A.P.-ként szereplő pár ugyanis koreai származású, ám a babák nem voltak azok. Később pedig egy genetikai vizsgálat kiderítette, hogy semmilyen kapcsolat nincs a szülők és a kisbabák között, sőt a babák sem voltak genetikailag rokonok.
Összekeverte, elcserélte az embriókat a klinika
Y.Z.-nek és A.P.-nek le kellett mondania a gyerekekről, a babák felügyeleti joga visszakerült azok biológiai szüleihez, akik szintén a klinika kliensei voltak.
"Az, hogy várták a gyermekeket, világra hozták őket, majd pedig elveszítették őket, olyan érzelmi sérüléseket okozott nekik, amelyekből talán soha nem épülnek majd fel" - áll a pár által benyújtott keresetben. Ráadásul, azt sem tudják, mi történt azokkal a lány embriókkal, amelyeket be kellett volna ültetni A.P.-be.
Néhány nappal az eset nyilvánosságra kerülése után a másik pár, Anni és Ashot Manukyan is pert indított a klinika ellen, mert nemcsak a saját gyermeküket kapták meg hosszas hercehurca után, de az Anni Manukyanba ültetett embrió sem az övék volt, hanem egy másik, máig ismeretlen páré. "Márciusig azt sem tudtuk, hogy van egy fiúnk, akit ráadásul egy vadidegen nő hordott ki és hozott a világra. Hat hétig tartott, mire megkaptuk a felügyeleti jogot. Ki az, aki egy szálloda halljában akar először találkozni a kisbabájával? Borzalmas volt" - mondta Anni Manukyan egy sajtótájékoztatón. "A klinika a tudtunk nélkül másba ültette a mi embriónkat, egy olyan nőbe, aki a világ másik részén lakik. Megfosztott attól a lehetőségtől, hogy én hordjam ki, és vele lehessek az élete első pillanataiban. És mi van a másik nővel? Min mehet keresztül? Mi megkaptuk a gyermekünket, de neki nem maradt semmije."
A harmadik pár (akik a másik ikerfiú biológiai szülei) nem kívántak a nyilvánosság elé állni.
Kiderült, hogy mindhárom pár ugyanazon az augusztusi napon volt a klinikán embrió-beültetésen.
A kaliforniai szabályozás szerint a klinika megszegte az embriók kezelésére vonatkozó szabályozást, és ha bűnösnek találják a tulajdonosokat, 3-5 évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak.
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék