Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

El kell fogadni: nem minden nőnek a gyerek jelenti az élete értelmét

Szerző: Babaszoba.hu

2019. szeptember 12.

Forrás: 24.hu

Erős a társadalmi nyomás, hogy egy nőnek mindenképpen gyereket kell vállalni. Tényleg kell?

El kell fogadni: nem minden nőnek a gyerek jelenti az élete értelmét
"A társadalmi nyomás nagyon erős, épp a családok éve van, mindenhol a családokat támogatják. Az elosztás teljesen egyenlőtlen, holott a szinglik, férfiak és nők egyformán, jelentős mértékben hozzátesznek az ország gazdasági fejlődéséhez. Ha az adókedvezményre meg a lakástámogatásra gondolok, az egyedülálló kábé dögöljön meg" - mondja egy 34 éves gyermektelen nő Tanács Eszter Nők gyermek nélkül című interjúkötetében. A könyvben 18 nő, illetve szakemberek is beszélnek arról, mi lehet az oka és a következmények, ha egy nő nem vállal gyereket. Vannak, akiknek így alakult az élete, vannak, akiknek nem jött össze és vannak a tudatosan gyerektelenek is.
A könyvből többek között kiderül, hogy a gyerektelen nőket gyakran éri diszkrimináció, főleg, ha ők maguk döntöttek a gyerektelenség mellett. Sokszor magyarázkodniuk kell, hogy miért döntöttek így. A posztszocialista országokban 5 százalék körüli a tudatosan gyerektelenek aránya, nyugaton ez az arány 10 százalék.
Szalma Ivett családszociológus kutatásai alapján azt állítja, hogy a diszkrimináció nem csak kívülről jöhet: az érintett nőknek saját magukat is győzködniük kell annak érdekében, hogy ne stigmatizálják magukat a gyerektelenség miatt. Gyakran mintha jóvá akarnának tenni valamit azzal, hogy például rokonok, ismerősök gyerekeire vigyáznak (az interjúkban megszólalók többsége is így él) - írja a 24.hu.
Az ezerféle ok közül, hogy valakinek miért nem született gyereke az egyik legmeghökkentőbbet a könyvben Orosz Katalin klinikai szakpszichológus fogalmazza meg: "Sok furcsa jelenséggel lehet találkozni: vannak párok, amelyek egyáltalán nem szexelnek, de gyereket akarnak."
Vannak, akiknek nincs megfelelő párja, mások családtagjukat ápolják, míg vannak, akiknek félelmei vannak a gyerekvállalással kapcsolatban. A törtető, karrierista nő képe nem igazán felel meg a valóságnak a könyv szerint, sokkal inkább azért a karrierbe temetkeznek, mert nincs gyerekük.

"A metrón utazó anyukákról, akiken három szatyor és hátizsák lóg, kialvatlanok és zsíros a hajuk, nem az jut eszembe, hogy de szeretnék gyereket"- mondja az egyik interjúalany, akit az riaszt el, hogy úgy tűnik, az anyáknak semmi másra nincs idejük, mint anyának lenni.
Szerencsésebb dolog bevallani azt is, ha valaki mondjuk nem szereti a gyerekeket, vagy nem bírja a gyereksírást, vagy bármilyen más okból nem szeretne gyereket. Sokkal jobb, mint társadalmi nyomásra szülni.
"Anyukám sokszor volt életveszélyben, ez is kapcsolódhat ide, hogy számomra a várandósság az életet veszélyeztető állapot is lehet" - mesél döntésétől az egyik tudatosan gyerektelen nő a könyvben.
Vannak, akik tudatosan döntenek a gyerektelenség mellett, és egy nyitott társadalom ez képes elfogadni. A tudatosan gyerektelen Csákányi Eszter úgy fogalmaz, hogy nem jó az senkinek, ha minden nőnek kötelessége gyereket vállalni: "Szerintem az a sok borzalom a világban attól van, hogy olyan nők is szülnek, akiknek semmi közük a gyerekekhez."
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék