Teherbeesés

Egyszerűbben lehet babaváró hitelhez jutni

Az új, már megjelent kormányrendelet értelmében könnyebben lehet babaváró hitelhez jutni. Bővül azoknak a köre, akik igényelhetik a babavárót.
2020. Június 03.
Egyszerűbben lehet babaváró hitelhez jutni (fotó: Getty Images)

Pénteken jelent meg az a jogszabály-módosítás, ami alapján könnyebben lehet babaváró hitelhez jutni – írja a bankmonitor.hu.

Mint ismert a babaváró hitel maximum 10 millió forint összegű támogatott kölcsön. kamatmentes akkor, amennyiben a futamidő első 5 évében gyermek születik, a második baba megszületésével elengedik a kölcsön 30 százalékát, a harmadik gyerek születésével pedig a teljes tartozást. Az összeg szabad felhasználású, bármire lehet költeni és az igényléshez nem kell ingatlanfedezet.

Ezek a változások léptek életbe a babaváró hitelnél

Megszűnik az az eddigi előírás, miszerint ha az igénylő egyik tagjának már van gyereke, akkor legalább az egyik félnek az első házasságában kell élnie. Mostantól nem számít, hogy van-e az igénylők bármelyikének gyereke, még akkor sem, ha nem az első házasságában élnek a felek.

Módosul a társadalombiztosítási jogviszonnyal kapcsolatos elvárás is. Az igénylő pár egyik tagjának összesen legalább 3 éves Tb jogviszonyt kell igazolnia, ez nem változott. Változott viszont az, hogy eddig a külföldi tb jogviszony és a nappali felsőoktatási intézményben folytatott tanulói jogviszonynak is az utolsó 180 napban mindenképpen magyar alkalmazotti, vállalkozó jogviszonyból kellett származnia. Ezt az elvárást most lecsökkentették 90 napra abban az esetben, ha az igénylő korábban külföldi tb jogviszony hatálya alatt állt. A bankmonitor.hu példája alapján, ha egy fiatal pár haza szeretne költözni Angliából és babaváró hitelt szeretnének igényelni, akkor eddig legkorábban fél évvel a költözés után igényelhették meg a kölcsönt. Ez a határidő most lecsökken 90 napra, vagyis 3 hónappal a hazaköltözés után már meg lehet igényelni a babavárót. Természetesen ennek feltétele, hogy Angliában és a költözés után Magyarországon is megfelelő tb jogviszonnyal rendelkezzen legalább a pár egyik tagja.

A tb jogviszonnyal kapcsolatban még egy változás lett: mostantól megfelel a 3 éves jogviszonynak – a 180 napos szigorúbb feltételnek azonban nem – a diplomás gyed időszaka is.

A 3 éves tb jogviszony igazolásához az alábbi dokumentumok benyújtására lehet szükség:

1. Magyar tb jogviszony igazolásához a területileg illetékes kormányhivatal igazolása szükséges

2. Külföldi tb jogviszonyt az adott ország hatósága igazolhatja le

3. A felsőoktatási nappali tanulói jogviszonyt a felsőoktatási intézmény igazolja le

4. A diplomás gyedet az ellátást megállapító szervnek szükséges igazolnia.

Változik az is, hogy ikerterhesség esetében a babaváró törlesztőrészleteinek szüneteltetése akár 5 évre is igényelhető. Ehhez legalább 60 nappal az eredeti 3 éves felfüggesztés lejártát megelőzően kérelmezni kell a szüneteltetés meghosszabbítását.

Változott a babaváróhitellel kapcsolatban az is, hogy a pár egyik tagjának halálával nem szűnik meg a kamatmentesség. Abban az esetben sem veszíti el az özvegy a kamatmentességet, ha nem született gyermekük a hitel igénylése óta.

Az újraházasodás szabályaiban is történt pontosítás. Ha elvált a házaspár, akkor nem lehet teljesíteni a kamatmentesség, tartozáselengedés feltételeit, hiszen nem születhetett közös gyermek. Ugyanakkor újraházasodhat a babavárót tovább fizető fél, ezzel újra megnyitva a gyermekvállalás teljesítésének határidejét. Ha az új házasságból születik gyermek, akkor vele teljesülhet a soron következő kedvezmény feltétele.

Előfordulhat azonban, hogy a mindkét fél az új házasságból érintett babaváró hitellel – korábbi házasságuk idején igényeltek -, ebben az esetben mindkét hitelnél nem lehetne figyelembe venni ugyanazon közös gyermeküket. Az új baba érkezésekor el kell döntenie az új párnak, hogy melyikük babavárójánál kérjék a támogatást.

A bankok bírálati idejének hosszát is pontosították: a bankoknak maximum 10 munkanapjuk van elbírálni a beérkező babaváró igényléseket a korábbi 10 nap helyett.

Forrás: bankmonitor.hu