Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Csökkentheti a termékenységet a túlzásba vitt edzés?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. szeptember 9.

Forrás: babaszoba.hu

Milyen hatással lehet a túl sok edzés a termékenységre?

A testmozgás az egészséges életmód elengedhetetlen része, és a termékenységre is jótékony hatással lehet a rendszeres sport. Az elhízás vezethet a termékenység csökkenéséhez is, és ennek leküzdésére a megfelelő étrend és a rendszeres testmozgás együttesére van szükség. A sportolás emellett a stresszt is csökkenti, amely szintén fontos a termékenység fokozása érdekében. Azonban, lehetnek olyan esetek, amikor az edzés túl sok, és ez akár a termékenységet is csökkentheti.
Csökkentheti a termékenységet a túlzásba vitt edzés? (Fotó: Getty Images)

Mennyi a túl sok testmozgás?

A Verywell Family szerint egy 2016-ban közzétett tanulmány arról számolt be, hogy a testmozgással és a termékenységgel kapcsolatos kutatás vegyes eredményekre jutottak. Egyes tanulmányok úgy találták, hogy a túlzásba vitt testmozgás gátolhatja a termékenységet, míg mások nem találtak ilyen összefüggést. Bizonyos tanulmányok szerint pedig a rendszeres mozgás javíthatja a termékenységet.
A testmozgás hatásának vizsgálata a terhességre nézve komplikált lehet, hiszen évekig nem figyelhetik meg az emberek mozgási szokásait, ezért a vizsgálatok főként a résztvevők önbevallására támaszkodnak. Emellett nehéz kiküszöbölni egyéb tényezőket, melyek hatással lehetnek a termékenységre.
A 2016-ban publikált tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a mérsékelt testmozgás minden nő számára hasznos lehet, sőt, javíthatja a termékenységet. Míg az intenzív testmozgás javíthatja az elhízott nők termékenységét, addig negatívan befolyásolhatja a normál testsúlyú nőkét.
Azzal kapcsolatban, hogy mennyi a túl sok testmozgás, a tanulmányok különböző következtetésekre jutottak, ezek közül néhány:
  • A heti 7 vagy több órányi aerob edzés növelheti az ovulációs problémák kockázatát
  • A mérsékelt testmozgás (heti több mint 1, de kevesebb mint 5 órán át) minden nőnél javítja a termékenységet
  • A heti 4 vagy több órányi megterhelő testmozgás csökkentheti az IVF mesterséges megtermékenyítés sikerességének arányát
  • Az intenzív testmozgás javíthatja a termékenységet az elhízott nők esetében
  • Az intenzív testmozgás csökkentheti a termékenységet a normál testsúlyú nőknél
A megerőltető, túl intenzív testmozgás olyan tevékenységeket tartalmazhat, mint az aerob edzés, a kerékpározás, az úszás, a súlyzós edzés, a raketball.
Ha korlátoznánk a testmozgást, a mérsékelt mozgásformákat nem szükséges csökkenteni, míg az erőteljesebb, intenzívebb edzésformákat érdemes heti 4 órára korlátozni, amennyiben a heti szokott edzésrutin ennél több intenzív mozgásformát foglal magába.
Érdemes lehet megfontolni, hogy néhány órányi intenzív edzést mérsékelt mozgásformákra cseréljünk. Például ahelyett, hogy minden nap intenzív aerobikot végeznénk, néhány edzést helyettesítsünk jógával, sétával.

Mit érdemes tudni túlsúly esetén?

2015-ben publikált kutatások szerint a túlsúly a termékenységre is negatív hatással lehet. Pontosabban az elhízást, testmozgást és termékenységet vizsgáló tanulmányok azt találták, hogy azoknál a nőknél, akiknek fogyniuk kell, az intenzívebb testmozgás javíthatja a teherbeesés esélyét. Természetesen mindig érdemes beszélni a kezelőorvossal, ha valaki aggódik a testsúlya miatt, és tanácsot kérne a mozgás mennyiségével és intenzitásával kapcsolatban is.

Természetesen a rendszeres mozgás mellett a megfelelő étrend is fontos a fogyás érdekében - ezzel kapcsolatban is érdemes szakember segítségét kérni. Elhízás esetén már a testtömeg 10%-ának leadásával is növelhető a termékenység.

Hogyan is hat pontosan a testmozgás a termékenységre?

A normál testsúlyú nőknél a túlzásba vitt mozgás negatív hatással lehet a termékenységre - ennek okával kapcsolatban létezik néhány elmélet.
Az egyik, hogy a túl sok mozgás megzavarhatja a luteális szakaszt: ez a szakasz az ovuláció és a havi vérzés közti időszak. Ez az időtartam általában 12-16 nap között van, az ennél rövidebb luteális szakasz pedig nehezítheti a teherbeesést. Normál esetben ugyanis a progeszteron szintje magas marad ez idő alatt, így a megtermékenyített petesejt meg tud tapadni a méh nyálkahártyáján. Az alacsony progeszteronszint azonban megzavarhatja a petesejt beágyazódását, ami meddőséghez vezethet.

A testmozgás okozta meddőség másik lehetséges okának vélik, hogy a női reproduktív rendszerért felelős hormonok, a GnRH, az LH, az FSH és az ösztradiol, az ovulációt zavaró módon változnak meg.

Egy harmadik lehetséges ok pedig, hogy a túlzott testmozgás megzavarhatja az étvágyat és az anyagcserét szabályzó leptin szintjét. Ha pedig valakinek alig van étvágya és nem eszik eleget, az is megzavarhatja a rendszeres peteérést.

Forrás: verywellfamily.com

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék