Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Biztonságos a chlamydia elleni védőoltás

Szerző: Babaszoba.hu

2019. augusztus 15.

Forrás: MTI

A leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzés okozója, a chlamydia elleni védőoltás biztonságosnak bizonyult a teszteken - számolt be róla a BBC híroldala.

Biztonságos a chlamydia elleni védőoltás
A chlamydia baktériumok védekezés nélküli nemi érintkezéssel terjednek. A kórt csendes betegségnek is nevezik, mert a fertőzöttnek gyakran nincsenek vagy nagyon enyhék a tünetei. A chlamydia gyógyítható antibiotikummal, azonban komoly szövődményekhez vezethet, ha nem kezelik, és a termékenységet is veszélyezteti. Ugyan ez a nemi betegség kezelhető, újra el lehet kapni, ezért van szükség a védőoltásra.
A most biztonságosnak bizonyult az első olyan vakcina, amelyet klinikai tesztekre bocsáthatnak - írták a kutatók a The Lancet Infectious Diseases című szaklapban. Az Imperial College London kutatói a tesztek során a védőoltás két változatát, valamint egy hatóanyag nélküli placebóinjekciót vizsgáltak 35 nő részvételével: biztonságosnak bizonyult mindkét változat, az egyik azonban ígéretesebb volt - a kutatók az utóbbit akarják a vizsgálatok következő szakaszában tesztelni. A vakcina a szakértők reményei szerint hosszú távú védettséget fog nyújtani.
- Az eredmények bíztatóak, mivel azt mutatták, a vakcina azt az immunválaszt váltja ki, ami megvédhet a chlamydia ellen, és biztonságos is. A következő tesztekkel azt kell bizonyítani, hogy valóban védelmet nyújt-e vagy sem. Reméljük, jövőre vagy két év múlva kezdődhet a következő vizsgálatsorozat, és ha jól megy, nagyjából öt év múlva lehet vakcinánk - magyarázta Robin Shattock, a kutatás vezetője.
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék